Ekonomi vid kris

Senast uppdaterad den 28 december 2020

Vid kriser påverkas mycket i vårt samhälle och som även kan få konsekvenser för ekonomin. Här är några allmänna tips på hur du ska tänka om du är orolig för att pengarna inte ska räcka.

Fyra viktiga råd när ekonomin är ansträngd

1. Betala det viktigaste först

När du har ont om pengar är det avgörande att du betalar det allra nödvändigaste först.

  • Hyra
  • Mat
  • El
  • Medicin

I andra hand betalar du hemförsäkringen, medlemsavgiften till a-kassan och andra viktiga kostnader. Om pengarna inte räcker, måste du prioritera mellan utgifterna.

2. Fundera över vad kan du göra för att förbättra din ekonomi

Ett sätt att få mer pengar på kontot är att öka inkomsterna. Hör efter med din arbetsgivare om du kan få jobba extra, sök ett nytt arbete, ta reda på om du har rätt till bostadsbidrag, hyr ut något som du äger eller slå samman lån och krediter för att få lägre månadskostnad.

Ett annat sätt är att minska utgifterna

Kan du till exempel byta till ett billigare boende, ställa av bilen, säga upp prenumerationer, byta till ett billigare el-, mobil-, eller bredbandsabonnemang? Tänk på att undersöka hur lång uppsägningstid dina abonnemang har innan du tecknar ett nytt så att du inte får betala dubbelt.

Inventera ditt förråd

Ta reda på om du har något som går att sälja. Det kan exempelvis vara hemelektronik, hushållsmaskiner, heminredning eller verktyg. Är din ekonomi riktigt ansträngd kan det vara värt att ta ett tuffare beslut som att sälja bilen eller sommarstugan.

3. Ta kontakt med personer eller för setag som du ärkyldig pengar

  • Hör efter om du kan få amorteringsfritt några månader.
  • Undersök om du har en låneförsäkring eller ett betalskydd som betalar lån och krediter när du är sjuk eller arbetslös.
  • Ta reda på om det går att stoppa räntekostnader och extraavgifter.
  • Fråga om du kan få en avbetalningsplan.

4. Ta hjälp!

Försörjningsstöd
Om dina inkomster förändras så att du inte längre kan försörja dig och din familj finns möjlighet att söka försörjningsstöd. Försörjningsstöd är ett bidrag från kommunen som du kan få för att uppnå en skälig levnadsnivå.
Ring 0320 21 79 90 eller besök Försörjningsstödsenhetens webbplats för mer information.

Budget- och skuldrådgivning
Det är aldrig för sent att ta hjälp för att hitta sätt att förbättra sin ekonomi eller hitta vägar ur en svår skuldsituation.

Kontakta budget- och skuldrådgivningen i Marks Kommun. Rådgivningen är kostnadsfri och rådgivaren har tystnadsplikt. Du når oss via mejl på bus@mark.se eller på telefonnummer 0320 21 76 31 eller 0320 21 72 97

Självmordstankar
När ekonomin raseras vänds hela tillvaron upp och ned. Det är vanligt att känna stark oro, ha sömnsvårigheter och ibland också få självmordstankar. Men det finns stöd att få via någon av samhällets många hjälpresurser. En av dem är MIND-Självmordslinjen som är öppen alla dagar 06-24 och som nås via telefon 90101. Kontaktuppgifter till fler hjälpresurser och mer information hittar du här.

Publicerad av: Marks kommun