Strandrullstolar ökar tillgängligheten i sommar

strandrullstol vid Sätila Sand.

Foto: Strandrullstolarna lånas ut under årets badsäsong, med start 18 juni. Bild: Magnus Larsson

Senast uppdaterad den 20 juni 2018

Under badsäsongen 2018 går det att låna strandrullstolar vid populära badplatsen Sätila Sand – som ett test och ett samarbete mellan Marks kommun och Sätila Sportklubb.

- Vi vill göra det möjligt för fler att kunna utnyttja våra fina badplatser, målet är att alla ska kunna använda kommunens badplatser, säger Margit de Boer, kommunens tillgänglighetssamordnare.

Gratis att låna

Strandrullstolarna är gratis att låna för allmänheten. Utlåningen kommer att ske via kiosken intill badplatsen som Sätila Sportklubb driver. Utlåningen startar 18 juni och är möjlig de tider kiosken är öppen.

Rullstolarna är anpassade för svårare terräng

De två trehjuliga rullstolarna är i olika storlekar och utformade för att klara olika typer av underlag, där vanliga rullstolar har svårare att ta sig fram.
Därför kan de köras ned i vattnet i höjd med sätet, för att det ska vara lättare att bada. Tomma flyter även rullstolarna i vatten. De är också utrustade med rep för att kunna dras fram.

Utlåning sker på prov i år

Utlåningen av strandrullstolarna är ett test denna badsommar för att se hur stor efterfrågan är.
- Vi valde Sätila Sand eftersom de har en bemannad kiosk som sköter utlåningen, här är långgrunt och det är en populär badplats, säger Margit de Boer.

Tillgängligheten blir bättre

Kjell Pettersson i Sätila Sportklubb har ansvarat för kiosken i 35 år. Han är glad över att tillgängligheten vid badplatsen blir bättre.
- Roligt att vi får vara först i Mark och spännande när det händer något. Jag tror säkert att strandrullstolarna kommer göra badplatsen än mer populär.

Bra komplement för Sätila

- För oss i Sätila Sportklubb blir det ett bra komplement till allt annat. Vi har en kiosk, fler kanoter i år, paddelboard, ja nästan all service man kan begära.

Publicerad av: Marks kommun