För dig som är utsatt för våld

Kvinna som sitter på golvet med handen för ansiktet. Hon ser orolig ut.

Senast uppdaterad den 14 augusti 2023

För dig som är utsatt för våld i nära relation finns det mycket hjälp att få. Socialtjänsten i Mark kan erbjuda stöd och hjälp – både för dig vill be om råd anonymt och inte är redo att lämna eller för dig som vill få hjälp att lämna, behöver ekonomisk hjälp eller akut skyddat boende.

Det finns mycket hjälp att få, oavsett vad du behöver och hur din situation ser ut. Stödet från socialtjänsten anpassas efter din situation.

Stöd och hjälp från socialtjänsten

Du behöver inte ha polisanmält något för att få hjälp av socialtjänsten, och insatserna anpassas efter ditt behov. Vi kan hjälpa till med anonym rådgivning, råd och stödsamtal, samtalskontakt, ekonomisk hjälp och skyddat boende. Om du har barn som bevittnat våld kan de också få hjälp och stöd, och du kan få hjälp och stöd i ditt föräldraskap. Kom ihåg att det är en mänsklig rättighet att leva ett liv utan rädsla, hot och våld.

Om du behöver hjälp på ett annat språk än svenska

På socialtjänsten anlitar vi tolkar för att kunna hjälpa dig som inte talar svenska. Även kvinnojouren kan hjälpa dig, oavsett språk.

Om du behöver råd och stöd snabbt på telefon kan du ringa till Terrafem, som är en organisation som hjälper kvinnor och erbjuder hjälp på många olika språk. Samtalet till Terrafem syns inte på telefonräkningen. Terrafem har öppet måndag-fredag klockan 09.00-18.00, telefon 020-52 10 10.

Om du behöver fly

Det kan vara bra att förbereda en familjemedlem eller vän på att du kan behöva fly, så att de kan hjälpa dig. Se till att välja en plats där du känner dig trygg, där du kan få stöd och dit du kan ta med dig dina barn om du är förälder. Om du är rädd, planerar att fly eller misstänker att du kan behöva fly kan det vara bra att ha en flyktväska redo.

Om du måste fly snabbt, försök få med dig:

 • Mobiltelefon
 • ID-kort, körkort eller pass
 • Nycklar till hem och bil
 • Bankkort, kreditkort eller kontanter
 • Nödvändiga mediciner

Om du är i fara, är rädd eller skadad – ring Polisen 112.

Om du inte är redo att lämna relationen

Om du lever i en våldsam eller destruktiv relation men inte är redo att lämna, ska du veta att du aldrig förtjänar att utsättas för våld. Oavsett vilken anledning du har att stanna finns det stöd och hjälp att få, även om du inte vill lämna din relation. Både socialtjänsten och kvinnojouren kan finnas som stöd.

Anledningar kan göra att det känns svårt att lämna kan till exempel vara:

 • att du är rädd för vad som ska hända
 • att det finns risk för mer våld om du lämnar
 • att du inte vet var du ska ta vägen
 • att det finns delar av relationer som du tycker om
 • att du bryr dig om eller är medberoende till den som utsätter dig
 • att ni har gemensamma barn eller husdjur
 • att du inte vill vara ensam

Alla dessa anledningar är helt normala för en relation där det förekommer våld, och det känns ofta väldigt svårt att lämna en relation även om det förekommer våld. Det betyder inte att våldet är okej, att du förtjänar att bli utsatt eller att du inte förtjänar ett liv fritt från våld. 

Behöver du dölja ditt besök i webbläsarens historik? Här finns en guide för dig.

Publicerad av: Marks kommun