Sidans innehåll
Fairtrade City
Den 5 juni 2010 blev Mark diplomerade som Fairtrade City. Fairtrade City är en diplomering av kommuner som engagerar sig för en etisk konsumtion och hållbar handel i linje med Agenda 2030. Som diplomerade ingår ni i ett nätverk av kommuner och regioner som arbetar tillsammans för samma mål.
I dag är 35 svenska kommuner och drygt 2 200 städer världen över diplomerade. Diplomeringen innebär att kommunen lever upp till kriterier för strategiskt arbete, ställer hållbarhetskrav i upphandlingar och har ett aktivt informations- och engagemangsarbete i lokalsamhället. Fairtrade City-engagemanget är ett samarbete mellan kommun, näringsliv och civilsamhälle
Här kan du läsa mer om Fairtrade Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fairtrade i Mark
Vi vill genom Fairtrade dra vårt strå till stacken för att skapa en rättvisare handel. Genom att marknadsföra och informera om Fairtrade kan vi öka antalet platser där Fairtrade säljs samtidigt som den totala mängden Fairtradeprodukter ökar.
Naturskyddsföreningen i Mark tog initiativet till arbetet med Fairtrade i Mark. De som idag är ledamöter i styrgruppen är:
- representanter från Marks kommun
- politiker
- Svenska kyrkan
- Naturskyddsföreningen
- Handel i Mark
- Kommunal
- Helsjöns Folkhögskola
Styrgruppen ansvarar för de olika aktiviteter som genomförs.
Kontaktperson är Arman Havonesian, telefon: 0320-21 70 00
Rättvisemärkta produkter
Som Fairtrade City kommun är det viktigt att kunna erbjuda rättvisemärkta produkter till våra innevånare. Det ska kunna göras i butiker, på serveringar, caféer, restauranger med också på arbetsplatser. Inom ramen för Fairtrade inventeras därför årligen arbetsplatser, butiker och serveringar för att se var det finns rättvisemärkta produkter och vilket utbud man har.
Uppdaterad:
Informationsägare: Kultur- och fritidsförvaltningen