Länkar och databaser

Senast uppdaterad den 7 september 2018

Här en lista med nyttiga länkar inom olika ämnen och databaser som biblioteket vill lyfta fram. Databaserna behandlar omvärlden, författare, geografi och nyhetsmedier.

BIBLIOTEKSKATALOG I MARKS KOMMUN                            

https://bibliotek.mark.se/web/arena  

LIBRIS

Libris är en gemensam svensk datoriserad samkatalog för ett stort antal svenska bibliotek, i huvudsak universitets- och högskolebibliotek.

Welib är en samlingsplats för alla skolbibliotekets resurser och allt pedagogiskt material som finns lokalt på skolan. Det här gör att du själv kan ha översikt över dina lån och över materialet inom skolan. Du kan också låna om dina böcker via welib, om det inte är kö på boken såklart. 

Du loggar in genom att skriva in ditt personnummer och pinkod som du fått från biblioteket. Därefter klickar du på det orangefärgade ögat och väljer Kunskapens Hus.

http://mark.welib.se/#/

ALEX

Författarlexikonet Alex innehåller presentationer av författare från hela världen.

http://www.alex.se/

GLOBALPORTALEN

Här hittar du kunskap och fakta om globala frågor. Här finns nyheter med ett annorlunda perspektiv från världens alla hörn. Och ämnessidor där du kan lära dig mer om till exempel mänskliga rättigheter eller miljö.

http://globalportalen.org/

LANDGUIDEN

I Landguiden får du tillförlitlig och uppdaterad information om alla världens länder, konflikter och organisationer. Databasen är ett mellanting mellan en nyhetstjänst och ett uppslagsverk. Betoningen läggs på att skildra den grundläggande utvecklingen i ett land.

http://www.landguiden.se/

PRESSDISPLAY

Här kan du söka i cirka 5000 dagstidningar på 48 språk från ett 90-tal olika länder. exempelvis Svenska Dagbladet och Göteborgsposten. Tidningarna finns tillgängliga i tre månader. För att läsa hemifrån:

  • Gå in på bibliotekets hemsida
  • Logga in på vanligt vis (med lånekortsnummer/personnummer och pinkod)
  • Gå in på sidan Pressreader hemifrån.
  • Klicka på Pressreader-länken (enbart åtkomlig när du är inloggad).

http://library.pressdisplay.com/pressdisplay/viewer.aspx

INETMEDIA

Inetmedia är ett nyhetsbrev och en länkportal till olika medier inom Sverige samt till viss del även omvärldsmedier. 

http://www.inetmedia.nu/

Publicerad av: