Länkar och databaser

Senast uppdaterad den 14 november 2022

Här en lista med nyttiga länkar inom olika ämnen och databaser som biblioteket vill lyfta fram. Databaserna behandlar omvärlden, författare, geografi och nyhetsmedier.

BIBLIOTEKSKATALOG I MARKS KOMMUN

bibliotek.mark.se

LIBRIS

Libris är en gemensam svensk datoriserad samkatalog för ett stort antal svenska bibliotek, i huvudsak universitets- och högskolebibliotek.

libris.se

WELIB

Welib är en samlingsplats för alla skolbibliotekets resurser och allt pedagogiskt material som finns lokalt på skolan. Det här gör att du själv kan ha översikt över dina lån och över materialet inom skolan. Du kan också låna om dina böcker via welib, om det inte är kö på boken såklart.
Du loggar in genom att skriva in ditt personnummer och pinkod som du fått från biblioteket. Därefter klickar du på det orangefärgade ögat och väljer Kunskapens Hus.

welib.se

NE

Nationalencyklopedin är Sveriges främsta uppslagsverk, baserat på vetenskaplig grund och värdeneutralitet. För att logga in på NE hemifrån, använd den här länken och ditt lånekortsnummer:

Bibliotek Mark
Följande länkar fungerar endast när ni är inloggade på skolans nätverk.

NE.se
När du vill referera till NE som källa så kan du se hur du gör det här:

NE som källa
Här finns även ordböcker på flera språk sektion att använda sig av:

Ordböcker - NE.se

ALEX

Författarlexikonet Alex innehåller presentationer av författare från hela världen.

Alex.se

GLOBALPORTALEN

Här hittar du kunskap och fakta om globala frågor. Här finns nyheter med ett annorlunda perspektiv från världens alla hörn. Och ämnessidor där du kan lära dig mer om till exempel mänskliga rättigheter eller miljö.

globalportalen.org

LANDGUIDEN

I Landguiden får du tillförlitlig och uppdaterad information om alla världens länder, konflikter och organisationer. Databasen är ett mellanting mellan en nyhetstjänst och ett uppslagsverk. Betoningen läggs på att skildra den grundläggande utvecklingen i ett land.
Landguiden.se

PRESSDISPLAY

Här kan du söka i cirka 5000 dagstidningar på 48 språk från ett 90-tal olika länder. exempelvis Svenska Dagbladet och Göteborgsposten. Tidningarna finns tillgängliga i tre månader. För att läsa hemifrån:

  • Gå in på bibliotekets webbsida och logga in på vanligt vis (med lånekortsnummer/personnummer och pinkod)
  • Gå in på sidan Pressreader hemifrån.
  • Klicka på Pressreader-länken (enbart åtkomlig när du är inloggad).

Pressdisplay.com

INETMEDIA

Inetmedia är ett nyhetsbrev och en länkportal till olika medier inom Sverige samt till viss del även omvärldsmedier.
Inetmedia.nu

GLOBAL GRANT

Global Grant är en databas med bidrag och stipendier. Sök direkt passande bidrag för dig själv, din familj, skola, förening eller organisation. Det finns också hjälp för att göra ansökningar och presentera dig själv och ditt projekt för fonderna.
Du loggar in genom att välja Mark som ort och ditt lånekortsnummer.
Globalgrant.com

DiVA

DiVA (Digitala Vetenskapliga Arkivet) är en publikationsdatabas för elektronisk publicering och registrering av forskningspublikationer författade av forskare och lärare samt uppsatser/examensarbeten skrivna av studenter. DiVA är Sveriges största digitala publiceringssystem för forskningspublikationer.
Diva-portal.org

SVENSKT KVINNOBIBLIOGRATISKT LEXIKON (SKBL)

Kortare bibliografiska texter över svenska kvinnor genom historien. Över 1 000 kvinnor porträtteras i många olika yrken och livsöden, och ger en bra inspiration till arbeten eller ren nyfikenhet.
skbl.se

ARTIKELSÖK

ArtikelSök är ett enkelt sökverktyg för ditt skolarbete eller en avancerad sökmotor för din forskning, du kan även använda den för att hitta relevanta artiklar och värdefulla tips på vidare sökning. Du har tillgång till cirka 1 300 svenska tidningar och tidskrifter, där Innehållet är granskat, utvalt och källhänvisat så du kan alltid själv kolla referenserna.
Du kan logga in med följande uppgifter:
Användarnamn: btj2141@btj.directory
Lösenord: Newton45
Som inloggade når du alltid startsidan genom att trycka på ArtikelSök uppe till vänster.
Artikelsök

 

Publicerad av: Marks Gymnasieskola