MG i världen

Senast uppdaterad den 20 september 2019

På Marks Gymnasieskola pågår ständigt aktiviteter som sträcker sig utanför Sveriges gränser. Internationaliseringen av skolan drivs av engagerade lärare som ger alla elever möjlighet att resa ut i världen – till allt från Norge och Bryssel till Uganda.

Läs gärna reportaget om skolans internationalisering i höstnumret av MGZINE 2018.

Vi är Europaparlamentets Ambassadörsskola och utbildar varje år juniorambassadörer. Vi samarbetar även med Amnesty och skola för mänskliga rättigheter. Dessa två samarbeten innebär internationalisering på hemmaplan med olika aktiviteter och kampanjer, men vi arbetar även på bortaplan med studiebesök, praktik och olika utbyten. 

Elever har varit på årslånga utbyten till Tyskland och USA och åker i år till bland annat svenska skolan i Spanien, Frankrike och Kenya. Vi erbjuder också kortare, månadslånga utbyten med en skola i Rom, Italien.

Lärare deltar i internationella kurser och konferenser och i år åker bland annat minst fyra lärare till USA och kanske Australien. Vi har regelbundet utländska lärarkandidater hos oss och ibland kommer lärare för att jobbskugga. Vi har att antal partnerskolor som vi regelbundet har utbyten med av olika slag. Det är skolor i Potsdam Tyskland, Askim Norge, Vejle Danmark, Saverne Frankrike, Ngogwe Uganda, Rom Italien och Leiden Holland.

Erasmusprojekt är finansierade av EU-kommissionen och löper över två eller tre år och på skolan har vi flera stycken, många där elever är involverade. Samhällsprogrammet håller på att avsluta ett medan teknikprogrammet precis är i startgroparna för ett som handlar om 3d-printing och programmering tillsammans med skolor i bland annat Portugal, Tjeckien och Tyskland. Ekonomiprogrammet och estetiska programmet är mitt i sina projektperioder och samarbeten sker med ett tiotal olika länder. Dessutom startar skolan ett Nordplusprojekt där en isländsk skola blir vår partner.

Ett annat medel för internationalisering som vi deltar regelbundet i är Euroscola, ett uppskattat program i Europaparlamentet i Strasbourg där eleverna agerar europaparlamentariker för en dag. Under året kommer vi bland annat att uppmärksamma den internationella språkdagen, europadagen och valet till europaparlamentet där vi deltar i en debatt med parlamentariker. Vidare genomför vi för fjärde året en extra EU-utbildning som alla elever i åk2 kan söka till och där det bland annat ingår en studieresa till Bryssel.

 

 

Publicerad av: