Bygg- och anläggningsprogrammet

Senast uppdaterad den 11 januari 2022

Vad vore ett samhälle utan hus? Byggbranschen är viktig och består av många olika inriktningar och kompetenser. Den står också inför en teknisk utveckling som förändrar arbetssätten – och behöver därför massor av ny arbetskraft.

Hos oss kan du välja att gå det här programmet antingen som skolförlagd utbildning eller som lärling. Vad du än väljer kan du alltid lägga till kurser som ger dig grundläggande behörighet för högskola eller universitet, eller studera vidare på yrkeshögskola.

SKOLFÖRLAGD UTBILDNING MED APL

Hos oss kan du gå inriktningen husbyggnad, med profilen byggnadssnickare, som skolförlagd utbildning. Det innebär att du läser både yrkesämnen och gymnasiegemensamma ämnen i skolan tillsammans med dina klasskamrater. En stor del av lärandet är arbetsplats­förlagt, så kallat apl, där du får testa dina kunskaper på ett företag. Med den här inriktningen lär du dig alla slags snickeri arbeten. Du får träna på hela processen, från ritning till att sista beslaget är på plats. Här ingår även flera certifieringar, bland annat för Heta arbeten och Säkra lyft, samt motorsågskörkort A.

LÄRLINGSUTBILDNING

De flesta inriktningar som finns på bygg- och anläggningsprogrammet kan vi erbjuda som lärlingsutbildning. Det som är avgörande är ditt eget intresse och tillgången till praktikplatser. Som lärling börjar du din utbildning här på skolan, då du får prova på olika yrken inom ramen för programmet. I samråd med din lärare och lärlingskoordinator gör du sedan ett inriktningsval mot ett byggnads­yrke, exempelvis markanläggare, målare, betongare, plattsättare eller golvläggare.

Läs mer om vad lärlingsutbildning innebär här.

 

Exempel på jobb efter examen: Snickare, betongare, arbetsledare, brobyggare, vägbyggare, plattsättare, armeringsarbetare, markanläggare, inredningsmålare

Du kan bland annat studera vidare till: Byggnadsingenjör, byggledare, fastighetstekniker

 

Här ser du ett exempel på apl-projekt som stod färdigt 2020: 

Publicerad av: Marks Gymnasieskola