Bygg- och anläggningsprogrammet

Senast uppdaterad den 24 oktober 2023

Vad vore ett samhälle utan hus? Byggbranschen är viktig och består av många olika inriktningar och kompetenser. Den står också inför en teknisk utveckling som förändrar arbetssätten – och behöver därför massor av ny arbetskraft.

Hos oss kan du gå det här programmet som skolförlagd utbildning eller som lärling, men vilket du än väljer kan du alltid studera vidare efter gymnasiet. De kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkes­program, men du har möjlighet att välja bort dessa kurser om du vill. Läs mer här!

VÅRA INRIKTNINGAR

HUSBYGGNAD – BYGGNADSSNICKARE

Med den här inriktningen lär du dig alla slags snickeri­arbeten. Du får träna på hela processen, från ritning till att sista beslaget är på plats. Här ingår även flera certifieringar, bland annat för Heta arbeten och Säkra lyft, samt motorsågskörkort A. Den här inriktningen kan läsas som lärling eller skolförlagd. Även vid skolförlagd utbildning är en stor del av lärandet arbetsplatsplatsförlagt, så kallat apl, där du får testa dina kunskaper på ett företag.

MARK OCH ANLÄGGNING

Här lär du dig allt från att anlägga gräsmattor till att bygga vägar. Exempelvis markarbeten för järnvägar, ledningar och husgrunder, platt-, asfalt och stenbeläggningar.

ÖVRIGA INRIKTNINGAR

De flesta inriktningar på bygg- och anläggningsprogrammet kan vi erbjuda som lärlingsutbildning, beroende på tillgången till praktikplatser. Som lärling börjar du din utbildning här på skolan, då du får prova på olika yrken inom ramen för programmet. I samråd med din lärare och lärlingskoordinator gör du sedan ett inriktningsval.

Läs mer om vad lärlingsutbildning innebär här.

Exempel på jobb efter examen: Snickare, betongare, arbetsledare, brobyggare, vägbyggare, plattsättare, armeringsarbetare, markanläggare, inredningsmålare

Du kan bland annat studera vidare till: Byggnadsingenjör, byggledare, fastighetstekniker

Individuella val per program och inriktning 2023-2024

 

Se filmer om våra byggprojekt på Youtube (spellista):

Publicerad av: Marks Gymnasieskola