Bygg- och anläggningsprogrammet

Senast uppdaterad den 11 januari 2019

Vill du bygga, underhålla eller göra ombyggnationer av hus och anläggningar? Då kan du välja en av våra fem profiler på bygg- och anläggningsprogrammet. Utbildningen leder till en yrkesexamen, vilket innebär att du kan börja jobba direkt efter gymnasiet.

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesutbildning för dig som är intresserad av byggprocesser och tycker om att arbeta praktiskt. Du lär dig hur du bygger säkert och miljömässigt samtidigt som du får kunskaper om branschens olika yrken och arbetsprocesser. 

Programmet kan läsas som lärling och delar av utbildningen är förlagd på olika arbetsplatser. Du kan därmed knyta många viktiga kontakter för framtiden och kan börja jobba direkt efter utbildningen. 

Vi erbjuder inriktningarna Husbyggnad, Mark och anläggning samt Måleri. Samtliga inriktningar innebär att du kan fortsätta med studier på yrkeshögskola. Du har också möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande behörighet för studier på högskola och universitet.

VÅRA PROFILER 

HUSBYGGNAD: BYGGNADSSNICKARE

Här lär du dig alla slags snickeriarbeten och träna på hela processen, från ritning till att sista beslaget är på plats. Direkt efter skolan kan du börja jobba som eftergymnasial lärling. Du får då en reducerad lön tills du gjort alla dina lärlingstimmar. När du fått ditt yrkesbevis blir du en fullbetald snickare. Ges endast som skolförlagd.

HUSBYGGNAD: BETONGARBETARE

Förutom att lära dig blanda och gjuta med betong får du även lära dig konsten att armera i en mängd olika typer av formar. Ges endast som lärling.

HUSBYGGNAD: MURARE

Som murare får du en rolig och eftertraktad specialkompetens. Du lär dig mura grunder, fasader, öppna spisar och skorstenar. Du kommer även lägga klinker och sätta kakel samt kunna olika putsningstekniker och bruksblandningar. Ges endast som lärling.

MARK OCH ANLÄGGNING

En anläggare gör allt från att lägga gatsten och anlägga vägar till att jobba med grönytor. Ges endast som lärling.

MÅLERI

Som målare kommer du att lära dig en mängd olika tekniker för att måla, spackla och tapetsera. Ges endast som lärling.

Du kan läsa mer om vad det innebär att läsa som lärling här.

Publicerad av: