Bygg- och anläggningsprogrammet

Senast uppdaterad den 8 januari 2021

Vad vore ett samhälle utan hus? Byggbranschen är viktig och består av många olika inriktningar och kompetenser. Den står också inför en teknisk utveckling som förändrar arbetssätten – och behöver därför massor av ny arbetskraft.

Hos oss kan du välja mellan nedanstående inriktningar och profiler. Alla utom byggnadssnickare ges endast som lärling. Du kan alltid lägga till kurser som ger dig grundläggande behörighet för högskola eller universitet, eller studera vidare på yrkeshögskola.

HUSBYGGNAD – BETONGARBETARE (Lärling)

Betong är det dominerande materialet för både husgrund och stomme och förekommer också i till exempel vägar och broar. Som betongarbetare sätter du formar, armerar, gjuter och efterbehandlar.

HUSBYGGNAD – BYGGNADSSNICKARE (Skolförlagd med apl)

Här lär du dig alla slags snickeriarbeten. Du får träna på hela processen, från ritning till att sista beslaget är på plats. Den här inriktningen är skolförlagd men en stor del av lärandet är arbetsplatsplatsförlagt, så kallat apl. Här ingår även flera certifieringar, bland annat för Heta arbeten och Säkra lyft, samt motorsågskörkort A.

MARK OCH ANLÄGGNING (Lärling)

Den här inriktningen lär dig allt från att anlägga gräsmattor till att bygga vägar. Exempelvis markarbeten för järnvägar, ledningar och husgrunder, platt-, asfalt- och stenbeläggningar.

MÅLERI (Lärling)

Inriktningen måleri lär dig tekniker för att bli specialist på behandling av ytor, som underarbeten och grundning, spackling, målning, tapetsering samt marmorering och dekoration. Du lär dig även färgens estetiska värden och skyddande egenskaper.

Läs mer om vad lärlingsutbildning innebär här.

 

Exempel på jobb efter examen: Betongare, arbetsledare, brobyggare, vägbyggare, plattsättare, armeringsarbetare, markanläggare, inredningsmålare

Du kan bland annat studera vidare till: Byggnadsingenjör, byggledare, fastighetstekniker

Publicerad av: Marks Gymnasieskola