El- och energiprogrammet

Senast uppdaterad den 11 januari 2019

Vill du arbeta med elinstallationer, system för automatiserad produktion, energi-, miljö- och vattenteknik eller datorer och kommunikation? El- och energiprogrammet kan läsas skolförlagt eller som lärling och leder till en yrkesexamen. Det innebär att du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta att studera på yrkeshögskola eller högskola.


El- och energiprogrammet är en yrkesutbildning som vänder sig till dig som vill arbeta med automationsteknik och elinstallationer. Under utbildningen lär du dig om produktion, installation och distribution av el-, energi- och vattensystem.

VÅRA INRIKTNINGAR

AUTOMATIONSTEKNIK

Inriktningen automationsteknik ger dig kunskaper i mekatronik, elektroteknik, datorteknik, drift, underhåll och programmering. Inriktningen kommer att utveckla din förmåga att planera, installera och sätta automatiserade system i drift. Du får även grundläggande kunskaper i datorkommunikation, nätverksteknik och robotteknik. Utbildningen är kvalitetssäkrad av Teknikcollege. Detta betyder att du får möjlighet att jobba med projekt på uppdrag av det lokala näringslivet.

ELTEKNIK

Inriktningen elteknik ger dig möjlighet att arbeta med kraft- och belysningsinstallationer, fiber- och datanät samt larm- och styrutrustning för framtidens bostäder och industrier. Här får du utveckla din förmåga att installera, underhålla och reparera olika elanläggningar. Utbildningen är unik och har tagits fram i samarbete med elbranschen. Vi är en så kallad partnerskola till elteknikbranschens gymnasium (ETG), vilket innebär att du får möjlighet att läsa in din lärlingstid redan under gymnasiet.

Vi gör studiebesök på lokala el- och vattenanläggningar, fackmässor och automatiserade industrier. Under utbildningstiden har du 16 veckor praktik där du får prova arbetslivet och möjlighet att knyta kontakter i branschen som kan ge dig jobb efter utbildningen.

Båda våra inriktningar innebär att du kan fortsätta att studera på yrkeshögskola. Inom programmets ram finns också möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande behörighet för studier på högskola och universitet.

El- och energiprogrammet går att läsa som lärlingsutbildning.

Publicerad av: