Fordons- och transportprogrammet Lärlingsutbildning

Senast uppdaterad den 24 oktober 2023

Bilbranschen präglas av en snabb teknisk utveckling som ställer krav att hela tiden lära nytt. Här lär du dig det du behöver för att arbeta med personbilar, använda rätt utrustning och metoder och du får kunskap om de datasystem som används inom yrket.

Det här är en yrkesutbildning för dig som vill arbeta som personbilsmekaniker. Om du gillar att lösa problem, tycker det är kul med teknik, att ge bra service och be­möta kunder så passar det här programmet dig. Du studerar som lärling och minst hälften av utbildningen är arbetsplats­förlagt lärande, så kallat apl. Du kan därmed skapa bra kontakter med arbetslivet och har mycket goda jobbmöjligheter efter utbildningen.

Du kan alltid studera vidare efter gymnasiet. De kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkes­program, men du har möjlighet att välja bort dessa kurser om om du vill. Läs mer här!

PERSONBIL

Inriktningen personbil leder till arbete som personbilsmekaniker vilket är ett samlingsnamn för alla som felsöker, analyserar, reparerar och utför service och underhåll på lätta fordon. Som personbilsmekaniker behöver du vara både praktiskt lagd och förstå tekniska system.

Utbildningen ger dig kunskaper om hur enskilda komponenter är uppbyggda och fungerar, men också avancerad elektronik, problemlösning och datahantering. Även om dagens fordon är tekniskt avancerade så finns det många praktiska uppgifter att behärska, som byte av bromsklossar, växellådor svetsning och enklare karosseriarbeten. Kundvård är också en viktig del av yrket och branschen behöver mekaniker som har god social kompetens.

Läs mer om vad lärlingsutbildning innebär här.

Exempel på jobb efter examen: Personbilsmekaniker, kundmottagare, reservdelstekniker, tekniker för personbilar och lätta fordon

Du kan bland annat studera vidare till: Fordonstekniker, järnvägsingenjör, specialist elmotordrivna fordon, flygledare, tekniker tunga fordon, högskoleingenjör bilsystemteknik

Individuella val per program och inriktning 2023-2024

 

 

Publicerad av: Marks Gymnasieskola