Försäljnings- och serviceprogrammet Lärlingsutbildning

Senast uppdaterad den 24 oktober 2023

En framgångsrik handel är lika med ett framgångsrikt samhälle. Handeln är en viktig näring som ständigt utvecklas och syftar till att sammanföra köpare och säljare, oavsett om det sker i butik eller via näthandel.

På försäljnings- och serviceprogrammet får du jobba i butik och lära dig om försäljning, säljsamtal, kundmöten, marknadsföring och kommunikation. Den här utbildningen passar dig som är serviceinriktad och tycker om att arbeta med och möta människor.

Handeln är en bred bransch som är i ständigt behov av personal med rätt kompetens. I yrkeslivet kommer kontakten med människor, både kunder och medarbetare, att vara det mest centrala i din vardag. Därför kommer du att få utveckla din förmåga att kommunicera och bygga hållbara affärs- och medarbetarrelationer.

Under ditt tredje år kommer du att få grundläggande kunskaper i att starta, driva och avveckla ett eget företag inom Ung Företagsamhet. Här får du möjlighet att träna din kreativitet, företagsamhet och entreprenörskap. Vi erbjuder även alla i årskurs tre att ta truckkort, vilket är mycket attraktivt för många arbetsgivare.

Programmet erbjuds som lärlingsutbildning. Det innebär att minst hälften av utbildningen görs på en praktikplats som arbetsförlagt lärande (apl). Du får dessutom bra kontakter och referenser inom branschen som kan leda till goda jobbmöjligheter efter gymnasiet.

Du kan alltid studera vidare efter gymnasiet. De kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkes­program, men du har möjlighet att välja bort dessa kurser om du vill. Läs mer här!

Läs mer om vad lärlingsutbildning innebär här.

Exempel på jobb efter examen: Butikssäljare, företagssäljare, lagerarbetare, marknadsassistent, inköpsassistent, kundtjänstmedarbetare

Du kan bland annat studera vidare till: Butikschef, webbutvecklare e-handel, jurist handels- och marknadsrätt, butikskommunikatör, affärsutvecklare, tullspecialist, internationell säljare

Individuella val per program och inriktning 2023-2024

 

 

Publicerad av: Marks Gymnasieskola