Hantverksprogrammet Frisör Lärlingsutbildning

Senast uppdaterad den 30 januari 2020

Frisöryrket är ett hantverk där du får varje kund att lämna salongen stoltare och vackrare än innan. En frisör blir aldrig fullärd – det kommer ständigt nya trender, tekniker och behandlingar.

På hantverksprogrammet hos oss kan du utbilda dig till frisör som lärling. Minst hälften av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande, så kallat apl. Efter utbildningen har du därför goda jobbmöjligheter. Du kan också lägga till kurser som ger dig grundläggande behörighet för studier på högskola eller universitet.

FRISÖR

På vår frisörutbildning lär du dig allt från klippning till styling och färglära. Du får träna på olika stilar och tekniker och kommer bland annat lära dig sätta upp festfrisyrer, färga, slinga och permanenta. Entreprenörskap är också en viktig del av utbildningen eftersom många färdigutbildade frisörer väljer att starta eget. Det är vanligt att frisörer fortbildar sig inom ledarskap, ekonomi och marknadsföring.

För att arbeta som behörig frisör krävs också en så kallad färdigutbildning. Det innebär att du jobbar ett visst antal timmar efter avslutad gymnasieutbildning för att få avlägga ett gesällprov.

Är du både kreativ och tävlingsmänniska finns en mängd olika branschtävlingar där du kan skapa och uttrycka dig ännu friare än på salongskunderna. Frisörer som lyckas bra i stora tävlingar blir ofta trendsättare i branschen och inte sällan öppnas spännande internationella karriärmöjligheter.

Läs mer om vad lärlingsutbildning innebär här.

Publicerad av: Marks Gymnasieskola