Hantverksprogrammet Frisör Lärlingsutbildning

Senast uppdaterad den 29 november 2022

Frisöryrket är ett hantverk där du får varje kund att lämna salongen stoltare och vackrare än innan. En frisör blir aldrig fullärd – det kommer ständigt nya trender, tekniker och behandlingar.

På hantverksprogrammet hos oss kan du utbilda dig till frisör som lärling. Minst hälften av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande, så kallat apl. Kontakterna du skaffar dig ger dig mycket goda jobbmöjligheter efter utbildningen och dessutom finns det just nu gott om jobb för behöriga frisörer. Vi har också en fullt utrustad egen salong här på skolan. Du kan alltid studera vidare efter gymnasiet. Från och med 2023 ingår de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet i programstrukturen för alla yrkes­program, men du har möjlighet att välja bort dessa kurser om du vill.

FRISÖR

Vi utbildar framtidens behöriga frisörer i tätt samarbete med branschen. Du lär dig allt från klippning till styling och färglära. Du får träna på olika stilar och tekniker och kommer bland annat lära dig sätta upp festfrisyrer, färga allt från balayage, ombre och sombre till att klippa frisyrer på killar och tjejer samt att permanenta. Entreprenörskap är också en viktig del av utbildningen eftersom många färdigutbildade frisörer väljer att starta eget. Det är vanligt att frisörer fortbildar sig inom ledarskap, ekonomi och marknadsföring. 

För att arbeta som behörig frisör krävs också en så kallad färdigutbildning. Det innebär att efter du avslutat din utbildning hos oss med ett avklarat delprov som skolan bekostar, behöver du jobba ett visst antal timmar på en salong för att få avlägga ett gesällbrev. Med ett gesällbrev i handen är världen din arbetsplats!

Är du både kreativ och tävlingsmänniska finns en mängd olika branschtävlingar där du kan skapa och uttrycka dig ännu friare än på salongskunderna. Frisörer som lyckas bra i stora tävlingar blir ofta trendsättare i branschen och inte sällan öppnas spännande internationella karriärmöjligheter. 

Hantverksprogrammet på MG ges endast som lärlingsutbildning. 

Läs mer om vad lärlingsutbildning innebär här.

Följ oss på Instagram: mgfrisorer

Exempel på jobb efter examen: Herr- och damfrisör, hår- och makeupstylist, barberare, frisörtekniker, frisörlärare, rådgivare och säljare av produkter och verktyg för styling

Du kan bland annat studera vidare inom: Ledarskap, företagsekonomi, försäljning, yrkeshögskola, kommunikation och konsultation

 

 

Publicerad av: Marks Gymnasieskola