Hantverksprogrammet Frisör Lärlingsutbildning

Senast uppdaterad den 24 oktober 2023

Frisöryrket är ett hantverk där du får varje kund att lämna salongen stoltare och vackrare än innan. En frisör blir aldrig fullärd – det kommer ständigt nya trender, tekniker och behandlingar.

Här är utbildningen för dig som är serviceminded och vill bli framtidens frisör. Du är social och intresserad av mode – att följa trender hinner du inte, du skapar dem snarare!

FRISÖR

Hos oss går du som lärling, där minst hälften av utbildningen är arbetsplatsförlagd (apl). Det innebär att tempot är högt men roligt och du skaffar dig viktiga kontakter inför framtiden.

Utbildningen är högskoleförberedande, vilket är bra om du vill vidareutveckla dig längre fram. De kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkesprogram, men du har möjlighet att välja bort dessa kurser om om du vill. Läs mer här!
Vi har en fullt utrustad egen salong här på skolan och vi utbildar dig i tätt samarbete med branschen, som behöver behöriga frisörer. Du får lära dig allt från klippning till styling och färglära. Du får träna på olika stilar och tekniker och kommer bland annat lära dig sätta upp festfrisyrer, färga allt från balayage, ombre och sombre till att klippa frisyrer samt att permanenta. Entre­prenörskap är också en viktig del av utbildningen eftersom många färdigutbildade frisörer väljer att starta eget. Det är vanligt att frisörer fortbildar sig inom ledarskap, ekonomi och marknadsföring.

För att arbeta som behörig frisör krävs också en så kallad färdigutbildning. Det innebär att efter din utbildning hos oss, med ett avklarat delprov som skolan bekostar, behöver du jobba ett visst antal timmar på en salong för att få avlägga ett gesällbrev. Med ett gesällbrev i handen är världen din arbetsplats!

Är du tävlingsmänniska finns en mängd olika bransch­tävlingar där du kan skapa och uttrycka dig ännu friare än på salongskunderna. Frisörer som lyckas bra i stora tävlingar blir ofta trendsättare i branschen och inte sällan öppnas spännande internationella karriärmöjligheter.

Läs mer om vad lärlingsutbildning innebär här.

Följ oss på Instagram: mgfrisorer

Exempel på jobb efter examen: Herr- och damfrisör, hår- och makeupstylist, barberare, frisörtekniker, frisörlärare, rådgivare och säljare av produkter och verktyg för styling

Du kan bland annat studera vidare inom: Ledarskap, företagsekonomi, försäljning, yrkeshögskola, kommunikation och konsultation

Individuella val per program och inriktning 2023-2024

 

 

Publicerad av: Marks Gymnasieskola