RIG - Riksidrottsgymnasium

Senast uppdaterad den 6 april 2022

RIG:s syfte och organisation, verksamhet och träning är riktad mot att utveckla basketspelare på internationell elitnivå. Eleverna har fler träningstillfällen och erbjuds internationellt spel i skolans regi.

Riksidrottsgymnasiet i basket lämnar Mark 2023 – Läs mer här!

Läs om NIU Basket i Mark här!

STUDIER

Som elev på RIG följer du poängplanen för det program du blivit antagen till. Du läser minst 400 poäng specialidrott av totalt 2500 poäng, 700 av dina totalt 2 500–2800 poäng i utbildningen kan komma att ägnas åt din idrott. Vid sidan av träningen får du även utbildning i näringsfysiologi, idrottspsykologi och andra viktiga områden för elitidrottare. De obligatoriska kurserna är idrottsspecialisering 1 och 2 samt tränings- och tävlingslära 1 och 2. Vardera kurs är 100 poäng. Du har också möjlighet att läsa utökade kurser inom specialidrott upp till 300 poäng extra. För att lyckas så bra som möjligt får du stöd av både steg 4-utbildade tränare och lärare som planerar och följer upp din utveckling tillsammans med dig. Vill du läsa utökade kurser lämnar du en ansökan till mentor innan slutet av år 1. Rektor beslutar sedan om du ges möjlighet att läsa utökade kurser. Vid behov finns även möjligt att lägga upp studierna över fyra år.

TRÄNING OCH SPEL

Som RIG-elev kommer du att tillhöra BK RIG MARK och som tjej spela i Basketettan södra (BEDS) och som kille i Superettan (SEH). Du tränar åtta pass per vecka och har tillgång till fystränare som hjälper dig att utvecklas. Träning bedrivs bland annat i Arenahallen (fullmått), Kinnahallen som är godkänd för ligaspel samt Ängshallen (fullmått).

Svenska Basketbollförbundet sätter sin kvalitetsstämpel på oss och vi är en av två skolor i landet som har fått förtroendet att driva denna elitidrottsutbildning. I vår närhet har vi två framgångsrika lag i Basketligan: Mark Basket på damsidan och Borås Basket på herrsidan. 

Mer information om träning, studier och försäkringar med mera finns i dokumentet ”Information RIG” som du finner längst ner på sidan.

VARDAGSLIV

När du har blivit antagen till RIG blir du erbjuden boende på vårt elevhem. Här får du ett eget rum med badrum samt gemensamt kök, vardagsrum, tvättstuga och studierum. Som stöd hur städning, matlagning och hygien sköts har våra elever en boendevärd.
Elevboendet är inte ett internat, och det innebär att utanför skoltid ligger det fulla ansvaret på vårdnadshavarna. Skolan behöver därför samarbeta med vårdnadshavare för att hjälpa ungdomarna i deras vardagsliv. Det gör vi bland annat genom att hålla ett antal digitala dialogmöten varje år. Boendevärden är också här ett  viktigt stöd.

För att kunna effektivisera din träning i kombination med att orka hela skoldagen lägger vi extra resurser på skolmaten. Varje dag serveras en gedigen lunch samt en salladsbuffé. Det finns även möjlighet att beställa ett matabonnemang för mellanmål och middag samt för helgerna, vilket kan vara bra för dig som kommer från annan kommun och bor själv under din skoltid. Mellanmål köper eleverna i caféet.

ANSÖKAN

Ansökan till RIG utbildningen Basket sker senast 1 december varje år på Svenska Basketbollförbundets webbsida.

OBS! Denna ansökan är endast till RIG utbildningen, du behöver också göra en ansökan till ett av de nationella program på Marks Gymnasieskola som går att kombinera med RIG, via antagningsenheten i din hemkommun. Det är ett krav för att gå RIG Basket att man också kommer in på ett av de kombinerbara programmen på Marks Gymnasieskola. Studier på RIG går att kombinera med  ekonomiprogrammet, estetiska programmet, naturvetenskapsprogrammet, samhällsvetenskapsprogrammet samt teknikprogrammet. Hör med din studie- och yrkesvägledare för mer information kring gymnasievalet.

 

Information med anledning av medial uppmärksamhet kring kränkningar på Marks Gymnasieskola ht -21

 

Publicerad av: Marks Gymnasieskola