Industritekniska programmet

Senast uppdaterad den 29 november 2022

Den moderna industrin behöver utbildade praktiker och problemlösare med hög teknisk nivå. På vår utbildning blandas teori med praktik och vi använder samma moderna utrustning som du möter ute i arbetslivet.

Industritekniska programmet är ett yrkesprogram där du lär du dig hantera de tekniska system som behövs för att producera i industrin. Du kan välja mellan inriktningarna produkt- och maskinteknik samt svetsteknik. Inriktningarna söks som skolförlagt med möjlighet till lärlingsutbildning. Du har också möjlighet att söka gymnasial lärlingsanställning (GLA) och få lön när du studerar. Efter gymnasiet har du alltså mycket goda jobbmöjligheter. Du kan också studera vidare. Från och med 2023 ingår de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet i alla yrkesprogram, men du har möjlighet att välja bort dessa kurser om du vill.

VIKTIGA LICENSER INGÅR

I utbildningen hos oss ingår truckkort, svetsarprövningar och certifikat för Heta arbeten – en viktig säkerhetsutbildning som branschen kräver för att få jobba med tillfälliga brandfarliga arbeten.

VÅRA INRIKTNINGAR

PRODUKT- OCH MASKINTEKNIK

På den här inriktningen får du arbeta med programmering och modern teknik samt hantera utrustning och verktyg. Du får möjlighet att utveckla kunskaper för att själv designa, konstruera och producera. Bland annat får du lära dig datorstyrd produktion (CNC-, CAD/CAM-teknik), plåtbearbetning, svetsning, svarvning och fräsning.

SVETSTEKNIK

På svetsteknikinriktningen står det praktiska arbetet i fokus och varvas med teori. Utbildningen ger dig kunskaper om olika svetstekniker och hur du bearbetar plåtdetaljer på rätt sätt. Hos oss kan du också läsa till internationell svetsare (IW) vilket innebär att du blir godkänd för att arbeta i över 30 olika länder.

Läs mer om vad lärlingsutbildning innebär här.

Följ oss på Instagram: industritekniska_mg

Exempel på jobb efter examen: CNC-tekniker, internationell svetsare (IW), maskinreparatör, produktionstekniker, smidesarbetare och inom processindustrin och tillverkningsindustrin

Du kan bland annat studera vidare inom: Industridesign, teknik och tillverkning, produktionsutveckling, industriell automationsteknik

 

 

Publicerad av: Marks Gymnasieskola