Industritekniska programmet

Senast uppdaterad den 1 december 2023

Den moderna industrin behöver utbildade praktiker och problemlösare med hög teknisk nivå. På vår utbildning blandas teori med praktik och vi använder samma moderna utrustning som du möter ute i arbetslivet.

Industritekniska programmet är ett yrkesprogram där du lär du dig hantera de tekniska system som behövs för att producera i industrin. Hos oss kan du gå utbildningen som lärling där minst hälften av tiden är arbetsplatsförlagt lärande (apl). Du har också möjlighet att söka gymnasial lärlingsanställning (GLA) och få lön när du studerar. Efter gymnasiet har du alltså mycket goda jobbmöjligheter.

Du kan alltid studera vidare efter gymnasiet. De kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkes­program, men du har möjlighet att välja bort dessa kurser om om du vill. Läs mer här!

VIKTIGA LICENSER INGÅR

I utbildningen hos oss ingår truckkort, svetsarprövningar och certifikat för Heta arbeten – en viktig säkerhetsutbildning som branschen kräver för att få jobba med tillfälliga brandfarliga arbeten.

VÅRA INRIKTNINGAR

PRODUKT- OCH MASKINTEKNIK

På den här inriktningen får du arbeta med programmering och modern teknik samt hantera utrustning och verktyg. Du får möjlighet att utveckla kunskaper för att själv designa, konstruera och producera. Bland annat får du lära dig datorstyrd produktion (CNC-, CAD/CAM-teknik), plåtbearbetning, svetsning, svarvning och fräsning.

SVETSTEKNIK

På svetsteknikinriktningen står det praktiska arbetet i fokus och varvas med teori. Utbildningen ger dig kunskaper om olika svetstekniker och hur du bearbetar plåtdetaljer på rätt sätt. Du får också möjlighet att läsa till internationell svetsare (IW) som gör att du får ett IW-diplom som talar om att du har genomgått en kvalitetsgranskad utbildning och är godkänd för att arbeta i över 40 olika länder!

Läs mer om vad lärlingsutbildning innebär här.

Följ oss på Instagram: industritekniska_mg

Exempel på jobb efter examen: CNC-tekniker, internationell svetsare (IW), maskinreparatör, produktionstekniker, smidesarbetare och inom processindustrin och tillverkningsindustrin

Du kan bland annat studera vidare inom: Industridesign, teknik och tillverkning, produktionsutveckling, industriell automationsteknik

Individuella val per program och inriktning 2023-2024

 

 

Publicerad av: Marks Gymnasieskola