Hos oss kan du välja att gå din yrkesutbildning som lärling. Du får en yrkesexamen och möjlighet till grundläggande högskolebehörighet, precis som på skolförlagd utbildning. Skillnaden är att du genomför din utbildning på annat sätt, till stor del ute på en arbetsplats.
Att studera som lärling är det bästa sättet att ta del av aktuella yrkeskunskaper och den senaste tekniken i branschen. Du blir en del av ett arbetslag på ett företag och får in en fot i arbetslivet. Du kan utveckla din förståelse för yrket både praktiskt och teoretiskt och du skaffar dig massor av goda kontakter och erfarenheter att lägga till i ditt CV. En lärlingsutbildning ger dig både en yrkesexamen samt möjlighet att läsa vidare på högskola eller universitet. Dessutom ökar dina möjligheter till sommarjobb och att bli anställd efter gymnasiet.
Du får också allt du behöver för att kunna studera vidare efter gymnasiet. Från och med 2023 ingår de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet i programstrukturen för alla yrkesprogram, men du har möjlighet att välja bort dessa kurser om du vill.
Som lärling på Marks Gymnasieskola går du i en lärlingsklass med elever från andra yrkesprogram. Tillsammans läser ni de gymnasiegemensamma ämnena och individuella val på skolan. Du kan också lägga till kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet. Till skillnad från skolförlagd utbildning är minst hälften av dina tre gymnasieår så kallat arbetsplatsförlagt lärande, då du är ute på en apl-plats. Där har du en handledare som stöttar dig och som också har tät kontakt med skolan.
För att lyckas bra på en arbetsplats behöver du vara motiverad och intresserad av yrket. Det är extra viktigt att vara skötsam med tider, ta ansvar och vara nyfiken. Det är viktigt att du känner dig bekväm med vuxna, att du är kommunikativ och har social kompetens. Eftersom du följer arbetsplatsens tider behöver du också vara beredd på att göra hela arbetsdagar. Självklart förväntas du samtidigt sköta dina studier. Det är viktigt att du har godkända betyg även i de gymnasiegemensamma ämnena för att få din examen.
Skolan ställer också krav på apl-platserna. Det ska finnas en lämplig handledare som gått Skolverkets handledarutbildning och det ska finnas rutiner för hur handledning, introduktion och information ska gå till. Arbetsmiljön måste vara godtagbar och följa skolans värdegrund.
På vissa program finns möjlighet till så kallad gymnasial lärlingsanställning (GLA). Det innebär att du får en utbildning samtidigt som du är anställd och du får en lärlingslön från företaget. Det är lärare i samråd med arbetsplatsen som beslutar om GLA.
Barn- och fritidsprogrammet - inriktningarna Fritid och hälsa eller Pedagogiskt och socialt arbete
Bygg- och anläggningsprogrammet - inriktning Husbyggnad med profilen Betongarbetare, samt inriktningarna Mark och anläggning eller Måleri
El- och energiprogrammet - inriktningarna Automation eller Elteknik. OBS! Programmet söks som skolförlagt med möjlighet till lärlingsutbildning.
Fordons- och transportprogrammet - inriktning Personbil
Försäljnings- och serviceprogrammet - inriktning Handel och service
Hantverksprogrammet - inriktning Frisör, barberare och hår- och makeupstylist
Industritekniska programmet - inriktningarna Produkt och maskinteknik eller Svetsteknik. OBS! Programmet söks som skolförlagt med möjlighet till lärlingsutbildning.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet - inriktning Kök och servering
VVS- och fastighetsprogrammet - inriktning VVS
Vård- och omsorgsprogrammet - inriktningarna Vård utan gränser eller Vård inom räddningsmedicin
Publicerad av: Marks Gymnasieskola