Restaurang- och livsmedelsprogrammet Lärlingsutbildning

Senast uppdaterad den 1 mars 2022

Mat är det mest universella vi har i världen. Den ska inte bara vara god, ge oss energi och näring – den kan också bli en upplevelse om du använder din kreativitet och ger bra service!

Det här är en yrkesutbildning där du får lära dig att planera, laga och servera välsmakande och näringsriktig mat. Hos oss läser du utbildningen som lärling och minst hälften av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande, så kallat apl. Du får därför bra kontakter med arbetslivet och har mycket goda jobbmöjligheter efter gymnasiet. Du kan också välja att lägga till kurser som ger dig behörighet att studera vidare på högskola eller universitet.

KÖK OCH SERVERING

Inriktningen kök och servering lär dig allt om att arbeta praktiskt med måltider nära kunder. Du kommer att få lära dig att komponera matsedlar, välja råvaror och laga välsmakande, näringsriktig mat. I kallköket lär du dig att tillreda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. Du får också kunskaper om servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Att arbeta som kock förutsätter att du kan arbeta snabbt och effektivt under tidspress. I arbetet som servitör tar du om miljön i matsalen, dukar, ger råd om mat och dryck och ser till att gästerna trivs och får vad de beställt. För att göra ett bra arbete måste du därför vara bra på att samarbeta, vara serviceinriktad samt stresstålig.

Läs mer om vad lärlingsutbildning innebär här.

 

Exempel på jobb efter examen: Kock, köksbiträde, kallskänka, servitör/servitris, hovmästare, skribent inom mat och vin

Du kan bland annat studera vidare inom: Bageri, måltidskunskap och värdskap, måltidsekologi, sommelierie, kulinarisk kock, livsmedelsteknik, specialkost

Publicerad av: Marks Gymnasieskola