Restaurang- och livsmedelsprogrammet Lärlingsutbildning

Senast uppdaterad den 29 november 2022

Mat är det mest universella vi har i världen. Den ska inte bara vara god, ge oss energi och näring – den kan också bli en upplevelse om du använder din kreativitet och ger bra service!

Det här är en yrkesutbildning där du får lära dig att planera, laga och servera välsmakande och näringsriktig mat. Hos oss läser du utbildningen som lärling och minst hälften av utbildningen är arbetsplatsförlagt lärande, så kallat apl. Du får därför bra kontakter med arbetslivet och har mycket goda jobbmöjligheter efter gymnasiet. Du kan alltid studera vidare efter gymnasiet. Från och med höstterminen 2023 ingår de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet i program­struk­turen för alla yrkes­program, men du har möjlighet att välja bort dessa kurser om du inte ser det som relevant i din utbildning.

KÖK OCH SERVERING

Inriktningen kök och servering lär dig allt om att arbeta praktiskt med måltider nära kunder. Du kommer att få lära dig att komponera matsedlar, välja råvaror och laga välsmakande, näringsriktig mat. I kallköket lär du dig att tillreda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. Du får också kunskaper om servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen. Att arbeta som kock förutsätter att du kan arbeta snabbt och effektivt under tidspress. I arbetet som servitör tar du om miljön i matsalen, dukar, ger råd om mat och dryck och ser till att gästerna trivs och får vad de beställt. För att göra ett bra arbete måste du därför vara bra på att samarbeta, vara serviceinriktad samt stresstålig.

Läs mer om vad lärlingsutbildning innebär här.

Exempel på jobb efter examen: Kock, köksbiträde, kallskänka, servitör/servitris, hovmästare, skribent inom mat och vin

Du kan bland annat studera vidare inom: Bageri, måltidskunskap och värdskap, måltidsekologi, sommelierie, kulinarisk kock, livsmedelsteknik, specialkost

 

 

Publicerad av: Marks Gymnasieskola