Restaurang- och livsmedelsprogrammet Lärlingsutbildning

Senast uppdaterad den 24 oktober 2023

Mat är det mest universella vi har i världen. Den ska inte bara vara god, ge oss energi och näring – den kan också bli en upplevelse om du använder din kreativitet och ger bra service!

På det här programmet får du lära dig att planera, laga och servera välsmakande och näringsriktig mat. Hos oss går du inriktningen Kök och servering som lärling vilket innebär att minst hälften av utbildningen är arbets­plats­förlagt lärande, så kallat apl. Du kan då skaffa viktiga kontakter i arbetslivet och får mycket goda jobbmöjlig­heter efter gymnasiet.

Du kan alltid studera vidare efter gymnasiet. De kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet ingår i alla yrkes­program, men du har möjlighet att välja bort dessa kurser om  du vill. Läs mer här! Du har också möjlighet att läsa vidare på yrkeshögskola och folkhögskola.

KÖK OCH SERVERING

Här lär du dig allt om att arbeta praktiskt med måltider nära kunder. Till exempel komponera matsedlar, välja råvaror och laga välsmakande, näringsriktig mat. I kall­köket lär du dig att till­reda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. Du får också kunskaper om servering och bar­arbete samt arbete inom besöksnäringen.

Att arbeta som kock förutsätter att du kan arbeta snabbt och effektivt under tidspress. I arbetet som servitör tar du hand om miljön i matsalen, dukar, ger råd om mat och dryck och ser till att gästerna trivs och får vad de beställt. För att göra ett bra arbete måste du därför vara bra på att samarbeta, vara service­inriktad samt stresstålig.

Läs mer om vad lärlingsutbildning innebär här.

Exempel på jobb efter examen: Kock, köksbiträde, kallskänka, servitör/servitris, hovmästare, skribent inom mat och vin

Du kan bland annat studera vidare inom: Bageri, måltidskunskap och värdskap, måltidsekologi, sommelierie, kulinarisk kock, livsmedelsteknik, specialkost

Individuella val per program och inriktning 2023-2024

 

 

Publicerad av: Marks Gymnasieskola