Restaurang- och livsmedelsprogrammet Lärlingsutbildning

Senast uppdaterad den 15 maj 2019

Gillar du att skapa upplevelser genom mat och att ge bra service? Då kan
inriktningen kök och servering på restaurang- och livsmedelsprogrammet
vara något för dig.

INRIKTNING: KÖK & SERVERING

Inriktningen kök och servering vänder sig till dig som vill arbeta praktiskt med måltider nära kunder. Utbildningen kan till exempel leda till yrken som kock, kallskänka eller serveringspersonal. Du kommer att få lära dig att komponera matsedlar, välja råvaror och laga välsmakande, näringsriktig mat. I kallköket lär du dig att tillreda smörgåsar och snittar, sallader, kalla såser och desserter. Du får också kunskaper om servering och bararbete samt arbete inom besöksnäringen.

Att arbeta som kock förutsätter att du kan arbeta snabbt och effektivt under tidspress. I arbetet som servitör tar du om miljön i matsalen, dukar, ger råd om mat och dryck och ser till att gästerna trivs och får vad de beställt. För att göra ett bra arbete måste du därför vara bra på att samarbeta, vara serviceinriktad samt stresstålig. Arbete i restaurang och kök innebär ofta helgarbete och oregelbundna arbetstider. Arbetsmiljön innebär ofta höga ljudnivåer och det finns risker för exempelvis bränn- och skärskador.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet på MG ges endast som lärlingsförlagd. Läs mer om vad det innebär här. 

Publicerad av: