Senast uppdaterad den 10 januari 2016
Kontroller av livsmedelsverksamheter i kommunen görs regelbundet av bygg- och miljökontoret och är både riskbaserade och behovsanpassade. De flesta kontroller är oanmälda, men det förekommer också föranmälda kontroller.
EU-lagstiftningen delar upp kontrollerna i tre metoder; revision, inspektion och provtagning.
En revision på verksamheten kommer att vara föranmäld så att man i lugn och ro tillsammans med verksamhetsansvarig kan gå igenom egenkontrollen och journalerna för detta. För de företag som har en HACCP-plan görs en genomgång av denna. En inspektion görs oanmäld och där tittar man på hur verksamheten följer livsmedelslagens krav.
Efter inspektionen skrivs det en rapport som skickas till verksamhetsutövaren. Om det framkommer vid inspektionen att verksamheten inte följer de krav som finns i EU-förordningarna eller livsmedelslagen så kommer sanktioner, till exempel föreläggande eller förbud, att riktas mot verksamheten.
Kontakta miljöenheten i Marks kommun om du har frågor om kontrollen.
Publicerad av: Marks kommun