Nycirkusfestival Rydal

Cirkuskonster

Foto: AnnaCarin Isaksson

Senast uppdaterad den 26 oktober 2020

Stort tack till alla som hjälpte till att förverkliga Nycirkusfestival Rydal 2020, till såväl artister som publik och till alla andra som stödjer oss på olika sätt. Nu blickar vi framåt och planera för fullt för nästa års festival den 12-13 juni 2021. Följ oss här eller på Facebook, vi kommer löpande att uppdatera dessa kanaler med information om kommande år. Till dess får du njuta av AnnaCarin Isakssons fotodokumentation av festivalen!
Med värme,
Nycirkusfestival Rydal

Se ett bildspel från årets festiva!

Reflektioner från festivalens besökare

Hej!

Jag tycker att det var ett fantastiskt arrangemang. Anknytningen till platsen och temat kändes väldigt unikt och spännande. Stort tack! with power & balance, Simon

Hej!

Det var en mycket trevlig och mysig söndag tillsammans med ett barnbarn på 5 år. Han/vi var väldigt imponerade över elevernas föreställning och balansakten i skogen. Att det sen var fantastiskt väder gör ju det inte sämre 😉 Han var också väldigt lycklig när han fick en lite specialvisning i modellen Slaget vid Poltava i den pågående utställningen på Rydals museum. Tänker på att just det att festivalen finns på museet gör den också unik och spännande med allt som finns runt omkring. Jag var också med på lördagen då föreställningen Minnen och tråd spelades och den höll verkligen en hög konstnärlig kvalité! Mvh Lena

____________________________________________________

Helgen den 26–27 september flyttar vi än en gång in i Rydals museum med

hissnande cirkusföreställningar i världsklass och kreativt skapande.

Vi satsar starkt på barnen och ungdomarna och vill ge dem oförglömliga upplevelser, nya tanker och nytt mod. Vi vill hylla det mjuka, det starka, det varma och det vilda. Vi tror på den feminina kraften som för oss framåt och uppåt. För visst kan vi flyga om vi bara tror på det tillräckligt?!

På grund av Covid-19 kommer vi i år att lägga så stora delar av festivalen som möjligt utomhus och vi kommer tillämpa anmälan till alla delar av festivalen. Vi kommer begränsa antalet deltagare och kommer därför även genomföra livesändningar av festivalen som ett alternativt sätt att uppleva Nycirkusfestival Rydal.

Festivalprogram 

Kan du inte komma och se lördagens föreställning klockan 15.00 kommer den att livesändas. Här kan du se föreställningen på Facebook: Extern länk

Fotograf: Einar Kling Odencrants

  • Söndag 27 september klockan 12.00 och 15.00 visar vi föreställningen, NATURBALANS, en föreställning med naturen som scenografi, lindans mellan träden högt, lågt, diagonalt och över publikens huvuden. Träden håller oss levande på spänd lina i balans med naturen. Föreställningen är skapat av cirkuskompaniet Naked Ape. 
    Anmälan till Naturbalans gör via denna länk 

Workshops och prova

I år har vi valt att ställa in alla workshops och prova på cirkus, även detta på grund av Covid-19. Vi hoppas att kunna erbjuda denna uppskattade del av vår festival när vi återkommer 2021.

Mer att se och göra i Rydal!

När du besöker vår festival kommer du även kunna uppleva Rydals museum med utställningen Storytelleing3D och dokument inifrån. Här kan du också besöka museets spinnerihall med berättelse om fabriken och ortens historia och besöka Rydals museums butik.
Konsthantverksbutiken Akljeja som ligger precis intill museet med samma entré har öppet och erbjuder försäljning av ett brett urval av lokalproducerad konsthantverk. Här kan du även köpa mysig fika!
Servering av mat och glass finns på andra sidan gatan hos Rydals Herrgård.

Residens i Rydal 

Varje år arrangerar vi även residens för att skapa platsspecifika föreställningar i Rydals fabriker och omgivning. Vi vill med residensen lyfta platsen och med cirkuskonst som utgångspunkt skapa nya fantastiska historier i Rydals kulturhistoriska miljö. Årets residens gick av stapeln 8-12 juni där våra fantastiska gästartister och tekniker var på plats och skapade föreställningen Minnen och tråd. Vi är glada och stolta över denna produktion och ser fram emot att åter gästas av dessa härliga människor den 26 september 2020.

Samarbetspartners 

Festivalen samarbetar med Art Center Sjuhärad som är ett samarbete mellan Rydals museum, Boy konsthall, Internationellt Vävcenter Sjuhärad och Drömfabriken i Uddebo. Vi samarbetar också med Förvaltningen för kulturutveckling, projektet Skimmer och härvor i Viskans vatten och marker och Marks Konstgrafiska verkstad. 

Festivalen genomförs med stöd av:

Region Västra Götaland och Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund

        

 

VAD ÄR NYCIRKUS? 

Nycirkus kallas även samtida cirkus, eller helt enkelt cirkus. Nycirkus är starkt visuellt, omedelbart och ofta ordlöst. Här blandas poesi, humor och vilda idéer.  Med lekfullhet och en ofta grotesk realism speglas känslor och knasiga mänskliga sidor på ett sätt som gör nycirkus så underbart roligt, förfriskande och rörande.

Foto: Pontus Carlweitz

Publicerad av: Marks kommun