Nycirkusfestival Rydal

Foto: Ben Hopper

Senast uppdaterad den 10 juni 2020

"Min dotter var hänförd. Det är roligt och viktigt för de små knattarna att se vuxna som lekar, att det är gränslöst." Ellen Taffener, lokal konstnär.

Helgen den 26-27 september flyttar vi än en gång in i Rydals museum med hissnande cirkusföreställningar i världsklass och kreativt skapande.

Vi satsar starkt på barnen och ungdomarna och vill ge dem oförglömliga upplevelser, nya tanker och nytt mod. Vi vill hylla det mjuka, det starka, det varma och det vilda. Vi tror på den feminina kraften som för oss framåt och uppåt. För visst kan vi flyga om vi bara tror på det tillräckligt?!

På grund av Covid-19 kommer vi i år att lägga så stora delar av festivalen som möjligt utomhus och vi kommer tillämpa anmälan till alla delar av festivalen. Vi kommer begränsa antalet deltagare och kommer därför även genomföra livestreaming av festivalen som ett alternativt sätt att uppleva Nycirkusfestival Rydal.

Festivalprogram 

Vi är stolta att än så länge kunna presentera Londonbaserade  Mimbre  med  fantastiska förställningen LIFTED och föreställningen MINNEN OCH TRÅD med artisterna  Kajsa Bohlin, Moa Asklöf Prescott,Florence Huet,  Matleena Laine,  Hanna Sundelius,  Karin Johansson, Lisen Rylander Löve  och  Saar Rombout. 

Residens i Rydal 

Varje år arrangerar vi även residens för att skapa platsspecifika föreställningar i Rydals fabriker och omgivning. Vi vill med residensen lyfta platsen och med cirkuskonst som utgångspunkt skapa nya fantastiska historier i Rydals kulturhistoriska miljö. Årets residens kommer att gå av stapeln 8-12 juni och resultatet av residenset kommer att visas på Nycirkusfestival Rydal under namnet MINNEN OCH TRÅD. Residenset kan du följa via Facebook och Instagram.
Är du nyfiken på vårt residens, undrar du vad ett residens är eller vill du bara uppleva cirkuskonst i ett nytt coolt format, då har du chansen den 11 eller 12 juni att vara med på en av våra work in progress visningar, missa inte det!

Torsdages Work in progress är inställt och anmälan är stängt.

Mera info om program, anmälan och residens kommer inom kort!  

Samarbetspartners 

Festivalen samarbetar med Art Center Sjuhärad som är ett samarbete mellan Rydals museum, Boy konsthall, Internationellt Vävcenter Sjuhärad och Drömfabriken i Uddebo. Vi samarbetar också med Förvaltningen för kulturutveckling, projektet Skimmer och härvor i Viskans vatten och marker och Marks Konstgrafiska verkstad. 

 

Festivalen genomförs med stöd av:

Region Västra Götaland och Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund

        

 

VAD ÄR NYCIRKUS? 

Nycirkus kallas även samtida cirkus, eller helt enkelt cirkus. Nycirkus är starkt visuellt, omedelbart och ofta ordlöst. Här blandas poesi, humor och vilda idéer.  Med lekfullhet och en ofta grotesk realism speglas känslor och knasiga mänskliga sidor på ett sätt som gör nycirkus så underbart roligt, förfriskande och rörande.

Foto: Pontus Carlweitz

Publicerad av: Marks kommun