Artikeln publicerades

Markbor testade vår nya webbplats

Webbtestare

– Det känns jätteviktigt att vara här och vi har haft väldigt roligt, säger Lars Billström, närmast bild. Övriga från höger är Boine Johnsson, Tomas Stigson, Linda Gustafsson och Gunilla Pacsay. Foto: Magnus Larsson

Nästa månad, april, lanseras Marks kommuns nya webbplats.
I veckan hjälpte markbor i olika åldrar till att testa den – allt för att förbättra och utveckla.

– Ett jättebra initiativ av kommunen. Jag har själv jobbat med hemsidor och uppskattar när man får feedback, säger Kicki Staffas, från Funktionsrätt i Mark.

Hon var en av webbtestarna, tillsammans med övriga deltagare från funktionshinderrådet, pensionärsorganisationer samt ungdomar från kommunutvecklarna.

Den nya webbplatsen är fortfarande under utveckling.

Värdefullt med andra synpunkter

– Det är väldigt värdefullt att få hjälp att testa av andra än oss som jobbar med webbplatsen för att få fler intryck. Vi som är inne i arbetet tycker kanske att saker är självklara, men det är de kanske inte för alla.

– Vi vill ju göra den nya webbplatsen så enkel och tillgänglig för så många som möjligt. Därför tittar vi på flera saker, exempelvis att det ska vara lätt att hitta och att informationen är enkel att förstå, berättar Lillemor Sandh.

Hon är projektledare för den nya webbplatsen.

Webbtestarna fick olika uppgifter att söka rätt på.

– Vi observerar hur de söker och efteråt pratar vi om hur det gick och hur de upplevde det. Syftet är att uppmärksamma saker som vi kan förbättra, förklarar Lillemor Sandh.

Uppskattad testning

Kommunens inbjudan att testa uppskattades av deltagarna.

– Det känns jätteviktigt att vara här och vi har haft väldigt roligt, säger Lars Billström.

Hans bordsgranne Gunilla Pacsay instämmer.

– Men det är fortfarande krångligt att söka, det krävs för många klick, säger hon.

Godkänt så här långt

Vad tycker webbtestarna så här långt? Tja, det finns fortfarande saker som kan bli bättre. Men betyget blir ändå godkänt av de tillfrågade.

– Layouten på startsidan är bra, men sökresultatet kan bli bättre. Men jämfört med den nuvarande hemsidan är den nya så mycket bättre, säger Viggo Sommer och Alexander Dimitrije, kommunutvecklare.

De ger betyget 3,5-4 av 5 möjliga.

– Jag ger en trea i betyg. Det finns saker att förbättra, framförallt sökfunktionen, men annars är den överskådlig, säger Kicki Staffas.

Ett steg i rätt riktning

Tomas Stigson, PRO Skene, ser också en förbättring jämfört med den nuvarande webbplatsen.

– Den nuvarande hemsidan är inte bra och den nya är absolut ett steg i rätt riktning. Den ser ut att vara mer lätthanterlig. Men det är svårt att få till en hemsida som passar alla.

– Framförallt känns det bra och mycket tacksamt att vi får vara med och prova på och tycka till, säger han.

Kontakta kommunikationsenheten

Mejladress: kommunikation@mark.se

Uppdaterad:

Informationsägare: Kommunstyrelsens förvaltning