Artikeln publicerades

Mat är tema för utställningar på Rydals museum denna säsong

PRESSMEDDELANDE : Rydals museum öppnar två utställningar 25 maj. Gemensamt tema är mat.

Bilder på mat till utställningen MAT: Mer än en måltid. Foto: Camilla Damgård Maihaugen

Från utställningen MAT: Mer än en måltid. Foto: Camilla Damgård Maihaugen

Utställningen MAT: Mer än en måltid är producerad i ett skandinaviskt samarbete mellan Regionmuseet Skåne, friluftsmuseet Maihaugen i Lillehammer och Den Gamle By i Århus.

Den handlar om allas vår relation till mat och hur vi också kan lära av historien för att blicka in i en mer hållbar framtid. Utställningens olika avdelningar återbruk, äta, odla, transport och förvaring ger oss perspektiv genom berättelser, forskning, litteratur, spel och filmer. Utställningen är tillgänglig för flera åldersgrupper.

Pressvisning torsdag 16 maj kl. 10.00. Producent Anna Hadders från Regionmuseet Skåne medverkar.

I utställningen Nybyggaren – En berättelse om att gå sin egen väg visar frilansfotografen Rolf-Göran Åströms bilder av Gabriella Andélius’ nya tillvaro långt ute i skogen utanför Ulricehamn. Gabriella lämnade jobb och stadsliv, byggde sig ett eget timmerhus och brukar idag skog och mark i sitt självhushåll. Samtidigt levererar hon eftertraktade livsmedelsprodukter till stadens restauranger.

Pressvisning tisdag 21 maj kl. 13.30. Fotograf Rolf-Göran Åström närvara.

Invigningdagen

Lördagen 25 maj invigningstalar Ann Iberius-Orrvik, entreprenör för handelshallen Rydals Pelarsal. Jenny Högström Berntson, ansvarig för forskarnätverket #matarv, Göteborgs universitet, berättar om #matarv och Matarvspodden. Lisa Haeger, moderator för Matarvspodden som produceras av Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet, delar med sig av podderfarenheter. Läskedrycksexperten Martin Berntson, Göteborgs universitet, pratar läskhistoria och bjuder på smakminnen.

Rolf-Göran Åström och Gabriella Andélius finns på plats under invigningsdagen.

När museet stänger för dagen fortsätter invigningen på Rydals herrgård med provsmakning av öl bryggt på Hemgårdens bryggeri i Rydal.

I utställningen Nybyggaren – En berättelse om att gå sin egen väg visar frilansfotografen Rolf-Göran Åströms bilder av Gabriella Andélius’ nya tillvaro långt ute i skogen utanför Ulricehamn.

Gabriella Andélius i utställningen Nybyggaren. Foto: Rolf-Göran Åström.

Uppdaterad:

Informationsägare: Kultur- och fritidsförvaltningen