Artikeln publicerades
Rydals museum samarbetar med forskarnätverket #matarv
PRESSMEDDELANDE: Under hösten arrangerar Rydals museum och forskarnätverket #matarv vid Göteborgs universitet en rad event med temat mat som kulturarv i Marks kommun.
Först ut är berättarkväll om matminnen torsdag 5 september. Då bjuds allmänheten in att dela med sig av sina matminnen. Christina Shearer, intendent på Rydals museum och Lisa Haeger, kulturstrateg på Boråsregionen inleder med att berätta om antologin Matarvets trådar som de medverkat i. För kvällen har Anette Kruse bjudits in som speciell gäst. Under 1980-talet sammanställde hon receptsamlingen Marboringar och andra kakor tillsammans med deltagare i en studiecirkel.
Ytterligare fem tillfällen följer sedan och två av dem ingår i Marks kommuns satsning Hållbarhetsveckan och Smaka på Mark.
- Fredagen 13 september kan man göra dofttest och lyssna på föredrag på Mor Kerstins torg.
- På lördagen 14 september blir det föredrag om sju sorters kakor och därefter provsmakning för den som anmält sig till det.
- Torsdag 19 september får vi lära om krismat förr och nu.
- Torsdag 3 oktober kan man återigen provsmaka bakverk. Denna gång mockatårta. Anmälan behövs även vid detta tillfälle. Provsmakningen sker samtidigt som man får lyssna på ett föredrag om mockatårtan som kulturarv.
- Avslutningsvis blir det provsmakning av öl från Hemgårdens Bryggeri på Rydals Herrgård, men först får man lyssna på föredrag om svenskt hantverksöl. Anmälan behövs även till denna provsmakning. Alla tillfällen, utom 13 september, äger rum i Rydal.
Anledningen till satsningen av denna föreläsningsserie är de båda utställningarna MAT: Mer än en måltid och Nybyggaren som visas på Rydals museum till och med 13 oktober.
Läs mer om samarbetet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontaktuppgifter för massmedia
Kontaktperson Rydals museum, Pontus Carlweitz 0320-218302
Kontaktperson Forskarnätverket, Jenny Högström Berntson, 0766-184409
Uppdaterad:
Informationsägare: Kultur- och fritidsförvaltningen