Artikeln publicerades
PRESSMEDDELANDE: Mark stärker arbetet kring unga i riskzon
Marks kommun inför sociala insatsgrupper (SIG) som ett led i att utveckla arbetet kring unga som hamnat i kriminalitet.
I Mark finns redan idag olika samarbeten kring unga, dels inom kommunen mellan exempelvis skola, fritid och socialtjänst, dels mellan kommun och polis (SSPF) för att möta unga som där risken för drogmissbruk och kriminalitet bedöms vara medelhög. SIG innebär ytterligare ett verktyg eller en metod där kommun och polis samarbetar för att möta de unga där risken för kriminalitet och återfall bedöms vara hög.
– Vi ser ett behov av att jobba med barn och unga som har ett normbrytande beteende då vi ser en oroande utveckling. I Mark har vi barn och unga som tagit klivet över till hantering av narkotika. Där vill vi fånga upp och sätta in insatser utifrån de ungas behov, säger Marina Fransson, samordnare på kommunens enhet för säkerhet och beredskap.
Utgår från individens behov
SIG innebär specifikt riktade insatser utifrån individens behov, med en tydlig handlingsplan och där målet är att bryta ett kriminellt beteende.
Insatserna kan exempelvis vara kopplade till utbildning, arbetsliv eller olika behandlingsprogram.
– Vi jobbar proaktivt och vill gå in i ett tidigt skede. SIG är också mer intensivt och kravställande än de övriga verktygen, säger Marina Fransson.
Tillsammansarbetet viktig faktor
Mark har som bekant som mål att vara Bästa barnkommun.
– Varenda unge i Mark är viktig för oss och vi vill att våra unga ska få en så bra framtid som möjligt. Vi har ju som mål att alla våra unga ska klara skolan, att varje individ ska kunna uppnå sin fulla potential. Har vi unga som är på att hamna i eller hamnat i exempelvis drogberoende är det viktigt att de får samma chans att lyckas som alla andra, säger Ulf Dahlberg, kommunstyrelsens ordförande (S).
– Med sociala insatsgrupper stärks samarbetet mellan kommun och polis genom att vi får ytterligare ett verktyg för att stötta våra unga och hjälpa dem till en bättre framtid.
Ulf Dahlberg pekar på att tillsammansarbetet är viktigt för att lyckas.
– Det finns en gammal klyscha om att det krävs en hel by för att uppfostra en unge. I vårt välfärdssamhälle har vi alla vår roll, men det är tillsammans som vi lyckas. Och vår ambition är att hundra procent av våra insatser ska lyckas.
Fotnot: SSPF är en samverkansform för skola, socialtjänst, polis och fritid.
Mer information om SIG
För mer information om SIG (sociala insatsgrupper), kontakta Marina Fransson, samordnare på kommunens enhet för säkerhet och beredskap, tel 0320-21 71 83,
mejl marina.fransson@mark.se
Uppdaterad:
Informationsägare: Kommunstyrelsens förvaltning