Artikeln publicerades

Hjälp till att skydda våra bin – Svärmtelefonen är öppen

Bin är livsviktiga för pollinering av både vilda växter och grödor. I vår kommun gör vi flera insatser för att gynna bin och andra pollinatörer. Under våren har vi till exempel minskat gräsklippningen på utvalda ytor. Det är en enkel åtgärd som är bra för både plånboken och miljön – samtidigt som det skapar bättre livsmiljöer för insekter.

Vi låter också gräset växa på flera grönområden, för binas och blomstrens skull. Ju mer det blommar, desto mer mat finns det för våra viktiga pollinatörer.

Nu vill vi även tipsa om Svärmtelefonen – en tjänst som hjälper allmänheten att snabbt få kontakt med en lokal svärmfångare vid upptäckt av en bisvärm.

Vad är Svärmtelefonen?

Svärmtelefonen drivs av Sveriges Biodlares Riksförbund. Tjänsten kopplar samtal från allmänheten direkt till en svärmfångare i närheten, baserat på det postnummer man ringer ifrån. Du ringer ett enda nummer: 0766 - 86 07 01.

När bör man ringa?

Ring Svärmtelefonen om du ser en hängande bisvärm – det vill säga en klunga bin som ofta sitter stilla i ett träd, en buske eller på en fasad. Det är vanligt att bin svärmar under varma dagar, särskilt i början av sommaren.

Varför är det viktigt att svärmar fångas in?

Oinsamlade svärmar kan bosätta sig i skorstenar eller väggar, vilket kan orsaka problem för fastighetsägare. Svärmar kan också upplevas som skrämmande, särskilt för personer med allergi. Dessutom ökar risken för spridning av bisjukdomar om de inte tas om hand på rätt sätt.

Följ svärmläget i realtid

Via den interaktiva Svärmkartan kan du se varifrån samtal till Svärmtelefonen kommer, i realtid. Kartan visar också särskilda skydds- och övervakningszoner där biodlare behöver följa extra regler.
Besök Svärmkartan och läs mer om tjänsten Länk till annan webbplats.

Mer information

Vill du veta hur du skiljer på bin och getingar? Ta gärna del av det här faktabladet från Sveriges Biodlares Riksförbund:
Skillnaden mellan bin och getingar (PDF) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tack för att du är med och bidrar till en pollinatörsvänlig kommun. Tillsammans gör vi skillnad – för både människor, bin och biologisk mångfald.

Uppdaterad:

Informationsägare: Bygg- och miljöförvaltningen