Artikeln publicerades

Broderitema i sommarens tillfälliga utställningar på Rydals museum

PRESSMEDDELANDE: Vardagsföremål täckta av vintagebroderier och ordstävstavlor som gerillabroderi möter besökarna på Rydals museum i sommar.

Ulla-Stina Wikander använder vintagebroderier som hon under många år köpt på loppisar och secondhandbutiker. Med dessa klär hon in och täcker föremål som finns i vår vardag.

De inköpta broderierna är handarbeten som representerar hantverksskicklighet och många timmars sömnad, men som av eftervärlden oftast betraktats som något av föga värde – ”förspilld kvinnoflit”. År 2012 bestämde hon sig för att låta dessa broderier få revansch genom att använda dem till att klä in olika föremål, som även de annars sannolikt hade förpassats till soptippen. I en effektfull och färgstark kombination med broderierna får de vardagliga objekten en ny status och förvandlas till något häpnadsväckande.

Birgitta Högman förmedlar med sina broderade ordstävstavlor vardagens humor blandat med allvar. Inspirationen att börja brodera fick hon för ungefär fem år sedan när hon på sin arbetsplats, biblioteket i Herrljunga hittade en bok som hette "Korsstygn på nytt". Genom boken fick hon också idén med att brodera dessa tavlor. Varje tavla är omsorgsfullt inramad i begagnade ramar som Birgitta har hittat på loppisar.

Utställningarna Den förspillda kvinnoflitens revansch – broderade objekt av Ulla-Stina Wikander och Bryderier – tänkvärt i korsstygn av Birgitta Högman visas 22 juni–21 september.

Utställarnas bakgrund:
Ulla-Stina Wikander är född och uppvuxen i Göteborg. Hon bor numera i Kullavik, där hon har sin ateljé samt i Stockholm. Hon har studerat på konstskolor som KV Konstskola, HDK – Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg och på Hovedskous Målarskola. Hon har tidigare huvudsakligen ägnat sitt skapande åt måleri och skulptur, men har för ett par decennier sedan funnit sin passion i konstnärligt skapande med broderier.

Birgitta Högman är pensionerade bibliotekarie från Vedum. Hon har ställt ut på bibliotek i Vara, Vedum och Herrljunga. De har blivit många tavlor med åren och i Rydal visas ett hundratal.

Uppdaterad:

Informationsägare: Kultur- och fritidsförvaltningen