Artikeln publicerades

Klart för utbyte med skola i Kenya

Från höger: Rektor Marika Blomquist med lärarna Marie Axelsson, Jennie Jedenberg och Ulrika Halén.

Till vår stora glädje kan vi berätta att Marks Gymnasieskola har beviljats medel för att besöka skolor i Narok-provinsen i Kenya. Vårt fokus kommer att ligga på deras problem med vattenförsörjning då torka varvas med översvämningar.

Tre lärare från Marks Gymnasieskola, Jennie Jedenberg, Marie Axelsson, Ulrika Halén samt rektor Marika Blomquist, reser tillsammans till Kenya i februari 2025. I september samma år kommer tre lärare och en rektor från Nkareta High School till oss. Detta har gjorts möjligt genom ett så kallat Atlas-partnerskap, vilket innebär finansiering av svenska staten för att använda internationalisering genom utbyten med skolor i hela världen utanför EU/EES, som ett verktyg för utvecklingsarbete.

Marks Gymnasieskolas mål med Kenya-projektet är att bygga upp ett samarbete och lära av varandra hur vi kan hushålla med vatten och ta hand om vår miljö. På sikt kan det även bli möjligt med resor och elevutbyten med den kenyanska skolan, förhoppningsvis kommer våra elever även kunna ha apl (praktik) i Kenya.

– Vi ser enormt mycket fram mot att få bygga upp detta samarbete, berättar Marie Axelsson. Vi vill också visa våra elever att vi med små medel kan hjälpa familjer i Afrika med att ge deras barn möjlighet till utbildning eller till att skaffa vattendunkar till insamling av regnvatten. Enbart pantburkarna som samlats i behållarna i vår korridor finansierar just nu en liten flickas skolgång. Hennes familj ska vi naturligtvis besöka. Vi ser enormt mycket fram mot att få bygga upp detta samarbete och skolan vi ska samarbeta med är lika glada!

Läs mer om Marks Gymnasieskolas internationella samarbeten och projekt på webben: mark.se/mg/internationalisering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta Marks Gymnasieskola

Skolexpeditionen

Telefon: 0320-217370

Uppdaterad:

Informationsägare: Barn- och utbildningsförvaltningen