Åsa får ansvaret för näringsliv och hållbarhet

Senast uppdaterad den 15 november 2022

Från näringslivschef i Lerum till liknande roll i Mark. Åsa Qvist Ek tar steget till sin nya tjänst i februari.
– Jag ser verkligen fram emot att möta medarbetare och företagare, säger hon.

Åsa Qvist Ek . Foto: Privat.

Den egentliga titeln är näringslivs- och hållbarhetschef. Åsa Qvist Ek blir också biträdande chef för Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Hon har arbetat 14 år i Lerum och de senaste sex åren varit näringslivschef, med ansvar även för besöksnäring och landsbygdsutveckling. Tidigare har hon haft flera andra chefsjobb i Lerum, bland annat varit Utveckling- och hållbarhetschef under en period.

Varför byter du jobb?

– Det finns ingen dramatik i bytet utan jag ser det som en utveckling för mig själv och en rolig utmaning. Jag tycker tjänsten i Mark är en spännande kombination med ansvar för näringsliv och hållbarhet samt att vara biträdande förvaltningschef.

Hotellchef i Kinna

Åsa Qvist Ek har också erfarenhet från såväl privata sektorn, bland annat som egen företagare, som från Mark, visar det sig. Under tre år i slutet på 1990–talet var hon chef för Kinna Hotell, med Borås Sparbank som ägare.

– Så jag känner till Mark en del och framförallt Tygriket, som är fantastiskt och unikt med sina företag och historia. Jag vet också vad det innebär att vara företagare och hur företagarnas vardag ser ut.

– Som hotellchef träffade jag många företagare som lade sina konferenser och representation där. Och Mark är en stark företagarkommun som vi ska vara stolta över.

Jobba tillsammans
Mark har ju som mål att ha ett näringslivsklimat i topp 50 i Sverige. Hur ser du som näringslivschef på det målet?

– Själva placeringen i sig är inte det viktiga utan det viktiga är att vi förstår vad som är viktigt för företagen och arbetar tillsammans med de frågorna och bygger tillit och förtroende. Även om jag är näringslivschef gäller det att hela kommunen arbetar som en helhet. Det kräver att vi arbetar brett både tillsammans inom kommunen och tillsammans med näringslivet.

Jobba konkret med hållbarhet

Vad säger du om att arbeta med hållbarhetsfrågor?

– Hållbarhet har ju varit en stor fråga länge, och med Agenda 2030 har det blivit tydligare hur vi kan jobba med frågorna. Jag vill gärna att vi jobbar mer konkret med de frågor och områden vi kan påverka. Vi kan inte ensamma rädda världen men vi kan göra vår del och företagen är en mycket viktig pusselbit här.

Hur är du som chef?

– Min förebild är tillitsbaserat ledarskap med tydliga uppdrag och mål för medarbetarna. Vi ska leverera på vårt uppdrag, samtidigt vill jag ha ett mänskligt perspektiv i arbetet, att det finns en värme i det man gör.

Intresserad av sociala frågor

Fritiden tillbringar Åsa Qvist Ek med familjen i hemmet i Olofstorp, nordost om Göteborg.

– Jag tycker om att vara ute, ute i trädgården och naturen och ägnar mig gärna åt friluftsliv. Sedan är jag även intresserad av sociala frågor, vi är bland annat familjehem åt en liten flicka.

Du börjar i Mark i februari, hur är känslan inför ditt nya jobb?

– Det känns bra, det verkar också som att kommunen och Mark är på gång. Jag vill göra ett bra avslut i Lerum först, men jag ser fram emot att komma igång i Mark.

Publicerad av: Marks kommun