Barnen städar upp i Marks kommun

Senast uppdaterad den 14 maj 2020

Över 1900 elever och förskolebarn i Marks kommun deltar i årets Skräpplockardagar, den nationella kampanjen mot nedskräpning.
- Det är väldigt roligt att så många elever och förskolebarn i Mark gör en fin insats för miljön. Kunskap om miljöfrågor är något som är viktigt i skolans arbete, säger Caroline Ekberg, verksamhetschef för förskola och grundskola F-6 på barn- och utbildningsförvaltningen.

Skräpplockardagarna arrangeras varje vår av Håll Sverige Rent i samverkan med Sveriges kommuner och har ett särskilt fokus på barn och unga i förskolor, skolor samt föreningar med barn- och ungdomsverksamhet. Att plocka skräp blir en pedagogisk aktivitet som lär deltagarna om nedskräpning, återvinning, konsumtion och miljö.

Tillsammans går det att göra skillnad

Med Skräpplockardagarna stärker Håll Sverige Rent känslan av att det tillsammans går att göra skillnad. Genom att vara med i kampanjen har skolan, förskolan eller ungdomsföreningen en stor möjlighet att väcka barnens engagemang för nedskräpning och hållbar utveckling. Dessutom får barnen vara ute i friska luften.

- I dessa tider är skräpplockning en väldigt bra utomhusaktivitet, inte minst med tanke på att Folkhälsomyndigheten rekommenderar våra skolor att mer av undervisningen ska hållas utomhus, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

 

Fakta: Fimpen värst

Fimpen är skräpets värsting. Enligt beräkningar från Håll Sverige Rent slängs runt 1 miljard fimpar på gator och torg i Sverige varje år. Det motsvarar ungefär 108 ton plast som hamnar i våra utemiljöer varje år. Samtidigt är fimpen undantagen från den nedskräpningsbot som finns i Sverige. Nästan alla svenskar, 93%, tycker att personer som slänger fimpar på marken ska kunna bötfällas.

Cigarrettfiltret består till stor del av en slags plast, cellulosaacetat, som precis som annan plast blir till mikroplast om den hamnar i miljön. I filtret fastnar tobakens farliga ämnen för att de inte ska nå rökarens lungor, ämnen som även är farliga för naturen, bland annat kadmium som även finns i batterier. Studier visar att lakvatten från fimpar är akut giftiga för fiskar.

Publicerad av: Marks kommun