Björn Ranelid till Kinna Teater 7 december

Bild på Björn Ranelid

Foto: Björn Ranelid kommer till Kinna Teater fredag 7 december kl 15.

Senast uppdaterad den 28 november 2018

Fredagen den 7 december ges möjlighet att möta en av Sveriges mer namnkunniga författare, nämligen Björn Ranelid. Han flankeras dessutom av en ung motsvarighet i Burcu Sahin, poet uppvuxen i Stockholm.

Arrangemanget hålls på Kinna Teater med start klockan 15. Det är en del i serien forum för poesi och prosa, som bjuder allmänkulturen i Marks kommun på annorlunda upplevelser.

Dynamik i mötet

Som alltid möts två svenska författare vid ett och samma tillfälle, vilket ger en dynamik i mötet som är stimulerande för lyssnaren. Besökarna får ta del av författarnas senaste verk och även ställa frågor kring deras författarskap och tankevärldar.

Inte sällan rör det sig både om författare som har en lång erfarenhet inom sitt yrke, likaväl som en yngre generation med kortare tid inom sitt gebit. Inte desto mindre brukar just den kombinationen vara fruktsam och ofta får vi som åhörare upp öronen för nya förmågor.

Vad gäller Björn Ranelid började han sitt yrkesliv som lärare i svenska och filosofi, samtidigt som han spelade fotboll i Malmö FF. Där blev dock vistelsen kort, trots att Björn själv hävdade att han var Sveriges snabbaste på 100 m. För sin författargärning, som startade 1983, har han belönats med flera litterära priser genom åren.

Väcker känslor

Björn Ranelid är onekligen en person som väcker starka känslor, både genom sin framtoning och genom det sätt han skriver på.

Själv säger han ”Mina berättelser är flyttfåglar som söker värmen och jag ger mig inte förrän de finner ett bo i ditt hjärta.” Sin egen språkliga stil kallar han helt enkelt ranelidska.

Nytt för hösten är romanen ”Fantastiska kvinnor i vattentornet” som utspelar sig i Malmö och är ett vittnesmål som tänjer på verklighetens gränser.

Handarbetet utgångspunkt

Burcu Sahin är poet, uppvuxen i Stockholm. Hon har studerat och sedan även undervisat på Biskops-Arnös författarskola. Sedan 2013 är hon del av litteraturkollektivet Ce(n)sur. I höst debuterar hon med diktsamlingen ”Broderier”.

Dikterna börjar i det detaljerade handarbetet, så som det har praktiserats av generationer kvinnor; broderi, sömnad, vävning. Tradition och minne ställs mot rörelse, migration och konflikt – men inte som enkla motsatser, utan som en växande och föränderlig väv. ”Det som läggs i våra händer / ska så småningom tas ifrån oss”.

Dessa två intressanta personligheter kan vi alltså möta öga mot öga en decemberfredag och kanske är det precis det man behöver då i vintermörkret – en ny inspirerande tanke att själv fortsätta att följa…

Publicerad av: Marks kommun