Campus Mark ett lyft för utbildningen

Inger Strömberg, rektor för Vuxenutbildningen i Mark. Foto: Magnus Larsson.

Foto: - Jätteroligt att vi nu har Campus Mark, säger Inger Strömberg, rektor för vuxenutbildningen. Bild: Magnus Larsson

Senast uppdaterad den 22 februari 2018

Nu kan du som bor i Mark bland annat studera på högskola på hemmaplan, välja fler utbildningar och få hjälp med karriärval.
Nya lärcentret Campus Mark ger Markborna nya, bättre och fler möjligheter till en högre vuxenutbildning.

- Campus Mark är det största som hänt vuxenutbildningen i Mark, det är omvälvande.
Det säger Inger Strömberg, som är rektor för Vuxenutbildningen. Satsningen innebär att Mark numera är ett av nio kommunala lärcentra i Västra Götaland.

Campus Mark ökar möjligheter till utbildning

Campus Mark innehåller vuxenutbildning med större utbud än tidigare, ett vägledningscentrum med drop-in två heldagar i veckan samt studerandeservice till Markborna.
Två av nyheterna är utvecklade kontakter med näringslivet samt delta i utbildningar på högskola och yrkeshögskola i distansform.
- Vi kan samarbeta och ordna campusförlagda högskoleutbildningar i Mark, bjuda in högskolor till föreläsningar, ge människor bättre möjlighet till högskoleutbildningar på distans, berättar Inger Strömberg.

Enklare att läsa på distans

Redan idag kan de som läser på annan ort göra sin tentamen i Mark. Med telebild-utrustning blir det möjligt att delta på föreläsningar liksom även fortbildningar, utan att behöva resa.
Campus Mark ger fler praktiska förbättringar. Den som studerar eftergymnasial utbildning ska kunna erbjudas såväl dator som studieplats i Kunskapens Hus, och tillgång till dess bibliotek.

Campus underlättar för den som har familj

- Många är intresserade av att studera vidare, men kanske har svårt att resa på grund av familj. Därför vill vi underlätta för dem, liksom för de som vill studera på yrkeshögskola för att byta yrke. Det finns också en hel del yrkesutbildningar på distans att välja mellan, säger Inger Strömberg.
Ett mål är också att de som studerar framöver kan sitta i gymnasiets lokaler och studera efter kontorstid.

Nya utbildningar i höst

I höst startas nya yrkesutbildningar på Campus Mark – inom lokalvård, som lärling och för blivande barnskötare. Utbildningarna sker tillsammans med Boråsregionen. Det betyder att vem som helst som bor i regionen kan välja dem.
Redan idag finns utbildningar inom restaurang, CNC-teknik samt svetsning.
- Vår uppgift är ju att serva kommuninvånarna, och uppmuntra och underlätta för människor att studera vidare. Därför är det jätteroligt att vi nu har Campus Mark, säger Inger Strömberg.

Publicerad av: Marks kommun