De får Marks nya miljöpris

Senast uppdaterad den 8 juni 2020

Ungas insatser står i fokus när Mark för första gången delar ut ett miljöpris.
Och det är många som äras.

UF-företaget Måla målen blir den historiskt första pristagaren av Miljönämnden i Marks Miljöpris 2019.

Molly Jarold Caldwell, Linnea Haraldsson, Stina Durling, Gustav Rubesved och Wilma Söder står bakom företaget som tagit fram en pysselbok om Agenda 2030.

- Jättekul och ärofyllt, tycker Gustav Rubesved och Stina Durling.

Idén fick de efter att själva läst om de globala miljömålen i skolan.

- Miljömålen ska ju snart vara uppfyllda och då tyckte vi det är bra om folk känner till dem. Agenda 2030 kommer nog bli stort i framtiden för alla, oavsett vad man jobbar med. 

Ökar spridningen av kunskap om miljön

Juryn motiverar utmärkelsen så här:

”De har genom sitt UF-företag på ett förtjänstfullt sätt skapat en pysselbok om Agenda 2030. Pysselboken bidrar till en ökad kunskapsspridning om de globala hållbarhetsmålen samt ökar miljömedvetenheten och miljöengagemanget bland barn och unga i samhället.”

Förutom diplom och ära får Måla Målen också 5000 kronor i gratifikation.

Hedersomnämnande till frivilliga insatser

Men det slutar inte där. Miljönämnden beslöt också att dela ut ett hedersomnämnande till de unga killar vars insatser ledde till att miljöpriset instiftades.

Albin Stridh, Valdemar Jönsson, Melvin Amundsjö, Hampus Andersson och Oskar Gunnarsson stötte på skräp i Häggån i Fritsla där de dök och badade. Det ledde till att de började rensa ån på skräp. Sedan har det rullat på i två somrar.

Därför beslöt Miljönämnden att belöna de fem med ett hedersomnämnande, diplom samt 5000 kronor att dela på.

Juryns motivering lyder:

”Er naturvårdande insats att frivilligt och ideellt rensa Häggån, i Fritsla, på skräp är hedervärd. Genom ert miljöengagemang väcktes idén om att instifta Miljönämnden i Marks Miljöpris.”

- Roligt att få pris och roligt att det vi gör uppskattas, tycker grabbarna, som planerar köpa.

De fem killarna fortsätter sitt rensande även i sommar. Pengarna de får planerar de använda till en lampa för att se bättre under vattenytan.

Stort intresse

Håkan Andersson och Peter Branshöj, Miljönämndens ordförande (S) respektive vice ordförande (M), konstaterar att intresset varit stort. Företag, enskilda personer och kommunala verksamheter nominerades till priset. Måla Målen fick sedan flest röster.

- Jätteroligt att unga människor vinner och vi hoppas naturligtvis att både de och övriga nominerade fortsätter det goda miljöarbetet.

Hur är miljömedvetenheten annars bland Markborna?

- Jag vill hävda att på det stora hela är den ganska god. De flesta tar sitt ansvar för en hållbar miljö i framtiden, säger Peter Branshöj.

Publicerad av: Marks kommun