En knapp som knep för att hålla avstånd

Ulrika Dahlén och Annsofi Thors med knappen som uppmanar att hålla avstånd.

Foto: Ulrika Dahlén och Annsofi Thors med knappen som uppmanar att hålla avstånd. Foto: Magnus Larsson, Marks kommun

Senast uppdaterad den 27 juli 2020

En knapp med uppmaning att hålla avstånd till varandra under Covid 19-pandemin är ett av flera knep som Daglig verksamhet i Mark tagit fram.
- Det blir lättare att visa att vi inte ska komma för nära varandra, säger Annsofi Thors, samordnande stödpedagog inom Funktionshinder i Mark.

Knappen som fästs med nål på exempelvis tröjan eller jackan har blivit en smärre succé. Hittills har Daglig verksamhet tillverkat 300 stycken som delats ut till brukare och personal inom funktionshinder.

- Personalen och brukare är väldigt positiva, man slipper tala om flera gånger att vi ska tänka på avstånd. Och brukarna har fått mycket positiv respons från allmänheten. Och det är kul att vi hittat en sådan enkel sak.

Och som nu sprids till andra verksamheter inom socialtjänsten.

Tog fram lösningar

 - Vi såg att smittspridningen ökade bland unga i landet och ville göra tydligt för våra brukare hur viktigt det är att hålla avstånd. Vi tog in våra pedagoger och funderade på olika lösningar, berättar Ulrika Dahlén, enhetschef för Funktionshinder.

Knappen blev en lösning, och det görs av Daglig verksamhet, som även gjort bland annat skyltar och markeringar med uppmaning att hålla rätt avstånd.

Rätt mått med lilla My

Men vad är rätt avstånd och hur förklarar man det på ett enkelt och begripligt sätt? Den frågan ledde till ett meterlångt måttband. På måttbandet finns bilder på vårdhästen My och uppradade mjölkpaket för att tydligt visa hur lång en meter är.

- Vi försöker hitta sådana saker som brukarna kan relatera till enkelt, även om de inte kan läsa, förklarar Annsofi Thors.

Snart också på arbetskläder

Nästa steg är trycka upp bilden på knappen även på arbetskläderna inom Daglig verksamhet.

Hur gör ni om fler Markbor vill ha knappar?

- Det handlar om pengar. Vi har ingen budget för att tillverka och dela ut gratis till allmänheten, tyvärr. Men vi hoppas folk ser knapparna och då tänker till om att hålla rätt avstånd.

Publicerad av: Marks kommun