Färgstark cirkus på Rydals Museum

Senast uppdaterad den 9 november 2017

Kliv in i nycirkusens magiska och spännande värld. Söndag 12 november öppnas en interaktiv utställning om den gränslösa konstformen på Rydals Museum.

”Nycirkus – mer än akrobatik och clowner” heter utställningen som pågår mellan 12 november och 21 januari nästa år.
Även om nycirkus funnits länge är den fortfarande tämligen okänd hos många. Det är en gränslös konstform som blandar teater, dans och akrobatik, för att exempelvis berätta en historia, skapa poetiska verk eller belysa ett ämne
I Mark firar Nycirkusskolan – en del av Kulturskolan – 10 år, vilket är anledningen till utställningen. Och just Rydals Museum har även tidigare haft flera cirkusfestivaler under årens lopp.

Bred utställning

I ord och bild visas nycirkusens bredd och historia.
Inte nog med det – besökarna kan själva prova på olika tricks, uppleva livet bakom kulisserna och även ta del av olika kompaniers storslagna föreställningar.

Världsartister vid invigningen

Utställningen invigs på söndag 12 november klockan 13-16. Vi utlovar sprudlande nycirkus, svindlande tal och uppiggande förfriskningar.
Under invigningen får du se artister i världsklass från Akademiet för modern cirkus i Köpenhamn, AMOC. Det är Sónia Matos från Spanien och Alfred Hall Kriegbaum från Århus.

Prova på nycirkus

Torsdag 23 november och torsdag 4 januari kl 16-19 kan besökare prova på cirkusens konster – klä ut sig och iscensätta sin fantasi. Drop-in.

Föreläsning

Torsdag 11 januari kl. 17.00
Vad händer inuti en nycirkusartist?
Stine Degerbøl från Köpenhamn ackompanjerad av Moa Asklöf Prescott berättar om förkroppsligade förnimmelser.
Föredraget kommer att varvas med berättelser och scenkonst.
"Har man varit publik på en cirkus känner man säkert igen förnimmelsen av ett sug i magen, svettiga handflator, och andedraget som hölls tillbaka när man sett ett cirkusnummer. Publikens upplevelse är en sak, artistens är en annan.
Under detta föredrag kommer vi få följa mer på en resa bakom scenen med fokus på artistens kroppsliga förnimmelser och hur dessa stör eller berikar artistens arbete”.
Stine Degerbøl, fil. kand. och ph.d.från Institutet för Idrott og näringslära, Köpenhamns Universitet. Moa Asklöf Prescott, utbildad på AFUK i Köpenhamn och utforskat fysisk teater i Östeuropa.

Fakta om utställningen

Vad: Nycirkus – mer än akrobatik och clowner.
Var: Rydals Museum
När: Invigningen sker söndag 12 november kl 13 -16. Utställningen pågår mellan 12 november och 21 januari nästa år.

 

Publicerad av: Marks kommun