Färgstarkt om Afrika på Rydals Museum

Khaditoza Gola, är en populär ledare av en Sapeur grupp. Han står I sin stadsdel med sin son Khaditoza Exauce,16 år och dottern Samba Khaditoza Anastasie, 14 år. Kinshasa, Demokratiska Republiken Kongo. Foto: Per-Anders Pettersson.

Foto: Khaditoza Gola, är en populär ledare av en Sapeurgrupp. Han står i sin stadsdel med sin son Khaditoza Exauce,16 år, och dottern Samba Khaditoza Anastasie, 14 år. Bilden är tagen i Kinshasa, Demokratiska Republiken Kongo. Foto: Per-Anders Pettersson.

Senast uppdaterad den 10 maj 2021

29 maj öppnas en ny spännande utställning på Rydals Museum. I "Chic Afrique" visar Boråsbördige Per-Anders Pettersson en ny, vibrerande och färgstark bild av den afrikanska kontinenten.

Hans bilder av bland annat gatumode i Soweto, bakom kulisserna på modevisningar och av Sapeurer i Kongo-Kinshasa, utmanar de traditionella bilderna av Afrika och de konfronterar även den gängse bilden av Afrika som en krigshärjad kontinent med fattigdom, sjukdomar och etniska konflikter.

Chic Afrique visas på Rydals museum 29 maj – 10 oktober.

Gatumode och subkulturer

Gatumode i Soweto, bakom kulisserna på modevisningar och subkulturen Sapeurer i Kongo-Kinshasa, är några exempel som visar att afrikanernas vardag är full av stil och kreativitet. Trots fattigdom och vardagliga svårigheter så växer en ny medel- och överklass snabbt fram i stora delar av Afrika. Med hjälp av sociala medier och allt snabbare internet kan invånarna få influenser och samtidigt visa upp sin kreativitet för omvärlden.

Meriterad fotograf

Den svenske fotografen Per-Anders Pettersson (f. 1967 i Borås) är baserad i Kapstaden, Sydafrika, sedan år 2000. Under sin 30-åriga karriär har han bevakat en lång rad internationella händelser och arbetat i över fyrtio afrikanska länder.

Per-Anders Pettersson har erhållit flertalet priser och utmärkelser för sina bilder och hans utställningar har visats i såväl Sverige som internationellt. Hans första bok “Rainbow Transit” (Dewi Lewis Publishing), en bok om Sydafrika i demokrati, publicerades 2013. Boken "African Catwalk" (Kehrer Verlag) publicerades 2016.

Publicerad av: Marks kommun