Glädje när Rydals museum återöppnat

Museipedagog Tina Collins välkomnar besökare till Rydals museum

Foto: Museipedagog Tina Collins välkomnar besökare till Rydals museum

Senast uppdaterad den 21 maj 2021

Hur återöppnar man en verksamhet som har varit stängd på grund av pandemin? Rydals museum har ett svar.
- Det har varit ett riktigt lagarbete, där vi noga har vägt riskerna mot möjligheterna, säger intendent Christina Shearer.

Den 29 oktober 2020 stängde Rydals museum efter att Folkhälsomyndigheten skärpt rekommendationerna i coronavirusets framfart. Först den 22 april i år kunde återöppnandet ske, efter att restriktionerna släppts.

- Jag vill betona att vi tar väldigt allvarligt på situationen och fortsatt följer alla rekommendationer. Vi har inte velat öppna innan vi kände att vi kan erbjuda ett säkert besök.

Rydals museum har därför genomfört djupgående konsekvens- och riskanalyser.

- Vi har situationen med corona och samtidigt behöver människor kultur och gemenskap för att må bra. Vi har alla på museet känt en stor frustration och längtat efter att ta emot våra härliga besökare igen. Det har också gjort att vi har varit redo och heltaggade när möjligheten nu kom.

Rydals museum tar emot ungefär 10 000 - 13 000 besökare per år. Med tanke på det är det inte svårt att förstå att det har varit ett intensivt kommunikationsarbete – både inför stängning och återöppning.

- Vi måste verkligen nå vår publik. Det har varit mycket digitalt arbete, men även fysiska skyltar har behövts, säger Christina Shearer.

Vad är då nyckeln till ett säkert återöppnande?

- Vi har väldigt stora lokaler och det är sällan så många besökare per gång, så risken är per automatik lägre. Dessutom har museet en medveten målgrupp som noga följer restriktioner och rekommendationer. Vi har fått kommentarer: ni har så stort, ni kan väl ha öppet? Men vi har tagit det säkra före det osäkra här.

Nu möts besökare av skyltar, plexiglas, örontops till kortläsare och handsprit. Personalen bär munskydd och har tillgång till visir och handskar.

- Vi tar inte emot fler än tio personer i entrehallen. Totalt tillåts 40 personer i hela museet. Man får ett grönt kort när man går in, det gör att vi har vi bra koll. Är de slut, då är museet fullt..

Vad har ni gjort under stängningsperioden?

- Museets tekniker har kommit ikapp i förberedande arbeten, vi har haft stimulerande utvecklingsmöten om Rydal, förändring av basutställning, tid till arkivgenomgång, tittat över trycksaker som behöver ändras. Maskintekniker har tagit hand om våra maskiner – och allt är nu i fint skick.

Och hur är känslan nu när ni har öppnat?

 - Alla har velat hålla öppet, vi finns ju till för våra besökare. Att vi får bjuda på sinnliga upplevelser igen är fantastiskt, säger Christina Shearer.

Museipedagogen Tina Collins är inne på samma linje.

- Vi har verkligen saknat våra besökare och nu är vi så otroligt peppade. Det känns även som att det kan bli besökrekord under sommaren, säger hon.

Museet inviger en fotoutställning 29 maj, med fotograf Per-Anders Pettersson från Borås. Han har verkat i Afrika i många år och det bjuds afrikanskt mode, miljöer och kreativitet. Sedan den 28 mars finns en digital utställning signerad Alke Schmidt med fokus på textilindustrin och dess påverkan på miljön och arbetsmiljön, både lokalt och globalt. Nu är den utställningen öppen även fysiskt.

Christina Shearer menar också att det har varit skönt att Rydals museum har kunnat erbjuda Lysande fönster i Rydal under den stängda perioden – det handlar om en jättestor adventskalender i fönstren.

- Ett väldigt roligt julprojekt med många deltagare, allt från konstnärer och företag till byalag och förskolor. Hela Mark är med. säger hon.

Och det blir Lysande fönster i Rydal även i år: redan är över tjugo anmälda.

Vad har ni lärt er av den här perioden?

 - Det är viktigt att inte tappa kontakten med sin publik, det gäller att ligga i på sociala medier, skicka nyhetsbrev och göra allt man kan. Minst lika viktigt har varit att hålla energin uppe i personalgruppen. Vi har hjälpts åt att tagga och peppa varandra och inte glömma bort varandra. Det är speciellt att arbeta på distans och då gäller det att värna lagarbetet.

Publicerad av: Marks kommun