Gott och miljövänligt vatten i Mark

Senast uppdaterad den 18 november 2020

Marks kommun har bra flyt just nu – tre av kommunens verksamheter har blivit Kranmärkta för sitt hållbarhetsarbete och dessutom är Marks kranvatten topp tjugo i Sverige.

Vart femte år kan Sveriges kommuner tävla om utmärkelsen Sveriges godaste kranvatten, arrangerat av branschorganisationen Svenskt Vatten. I år var det dags igen och nu står det klart att Marks kommun för andra gången i rad hamnar topp tjugo i hela landet.

- Vi hade självklart hoppats på vinst i hela tävlingen, men vi är stolta och glada att över att vi gick till final och att vi placerar oss så högt i den här hårda konkurrensen. Mark har ett väldigt gott dricksvatten. Vi jobbar långsiktigt för att kunna leverera dricksvatten med bra kvalitet för dagens och framtida markbor, säger Jenny Forsberg, verksamhetschef på teknik- och serviceförvaltningen.

Och hon vet vad framgången beror på.    

- Att vi gick till final tror jag beror både på tur och skicklighet. Tur att vi har ett så fint råvatten i Marks kommun och skicklighet för vi har så kompetenta och engagerade medarbetare inom vatten- och avloppsverksamheten.

Kranvatten framför flaskvatten

Förutom beviset på det goda kranvattnet har Marks kommun nu också tagit ytterligare ett steg för att förbättra miljön, ekonomin och sin vattenhantering - detta genom att låta Kranmärka tre av kommunens verksamheter: Kommunhuset i Kinna, Rydals konferensanläggning och Kinnaström.

En kranmärkt verksamhet innebär att arbetsplatsen, möten och externa konferenser eller utbildningar är fria från flaskvatten. Kranmärkningen, som är en nationella hållbarhetsmärkning, är kostnadsfri och bygger på verksamhetens egna uppgifter samt självkontroll.

- Det är väldigt roligt att Marks kommun har Kranmärkt delar av verksamheten och där bidrar till en bättre miljö genom att använda vårt goda kranvatten istället för förpackat vatten. Vattnet är ju lokalproducerat i vår kommun och inte kört många mil på vägarna. Även för ekonomin är det bättre då lokalproducerat färskt vatten levererat direkt till kranen är ungefär 250 gånger billigare än en flaska vatten i butik, säger Jenny Forsberg.

Publicerad av: Marks kommun