Hon återvänder som ny socialchef i Mark

Bild på Susanne Åhman.

Foto: Susanne Åhman.

Senast uppdaterad den 26 oktober 2022

Snart kan vi hälsa en ny socialchef välkommen - tillbaka. Nu är det klart att Susanne Åhman återvänder till Mark och sin gamla arbetsplats.

Susanne Åhman, 52 år och boende i Vänga utanför Borås, ersätter Talieh Ashjari och tillträder i januari.

Hon arbetade inom socialtjänsten i Mark åren 2003-2008, dels som distriktschef för äldreomsorgen, dels som verksamhetschef för handikappomsorg och psykiatri.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att komma tillbaka till Mark. Jag har väldigt goda minnen från åren i Mark.

Enhälligt val av nya chefen

Såväl politiken (som är den part som anställer förvaltningschefer) som de fackliga organisationerna står enhälligt bakom valet av vår nya socialchef.

– Jag hälsar Susanne varmt välkommen tillbaka till Mark. Jag känner mig trygg i att vi hittat en högst kompetent efterträdare till Talieh. Jag är också glad att det råder enighet i valet av ny socialchef, säger kommundirektör Lillemor Berglund Andreasson.

Stor erfarenhet av socialtjänsten

Susanne Åhman har en gedigen bakgrund inom den sociala omsorgen och 30 års erfarenhet som chef inom socialtjänsten runtom i Västsverige. Hon har tidigare varit socialchef i Herrljunga och Alingsås kommuner och kommer närmast från jobbet som planeringschef i Ulricehamns kommun.

Vad fick dig att söka jobbet i Mark?

– Jag har saknat att vara chef över en verksamhet. De senaste åren i Ulricehamn har jag haft en stödfunktion, men jag saknar jobbet i linjen. Sedan känner jag att Lillemor (Berglund Andreasson, kommundirektör) är en person som jag skulle trivas väldigt bra att arbeta tillsammans med.

Hjärtat finns i omsorgen

Tittar man på din karriär så verkar du ha hjärtat i omsorgen och socialtjänsten?

– Ja, utan tvekan. Här finns samhällets mest utsatta människor och att försöka göra något bra för dessa människor ger mig mycket.

Du blev omskriven i massmedia 2017 i samband med att du blev utköpt från tjänsten som socialchef i Alingsås kommun. Officiellt angavs som orsak att få en annan styrning av socialförvaltningen för att säkerställa budgeten. Vad hände egentligen?

– Vad det egentliga skälet var till att jag blev utköpt vet jag inte. Men det var en väldigt turbulent tid. Vi var 12-13 stycken som lämnade Alingsås under en väldigt kort period. Jag hade redan börjat söka andra tjänster, eftersom jag kände att jag inte ville vara en del av det nya ledarskapet.

Bryr sig om människor

Hur är du som chef?

– Jag tror att jag har ett engagemang och en drivkraft, är tydlig och bryr mig mycket om de människor jag arbetar tillsammans med. De är viktiga för mig.

Och som människa?

– Jag är samhällsintresserad och fyller min fritid med sånt som gör att familjen mår bra. Jag är väldigt mån om att det ska finnas en balans mellan arbete och fritid, både för mig själv och andra.

Vad gör dig glad?

– Att veta att familjen mår bra. God mat och goda samtal. Att njuta av små stunder som att dricka kaffe på altanen när solen tittar fram och fåglarna kvittrar.

Publicerad av: Marks kommun