Hyssnaskolan är Marks bästa maträddare

Senast uppdaterad den 15 december 2020

Med bara fem gram slängd mat per tallrik har Hyssnaskolan vunnit den allra första upplagan av tävlingen Rädda maten i Marks kommun.
- Det är en väldigt fin insats från både personalen och barnen som ligger bakom framgången, säger Maria Forsman Franzén, enhetschef för kost och städ i Marks kommun.

Chicken nuggets och äpplepaj med vaniljsås står på menyn och ballongerna hänger i matsalstaket när Hyssnaskolan tilldelas priset för bästa maträddare i Mark. Och det sker i hård konkurrens, för samtliga skolor i Mark är med och tävlar.

- Det är jättekul att det finns ett stort engagemang för den här frågan. Att ta tillvara maten är ett viktigt för miljön, hållbarheten och för att värna jordens resurser, säger Maria Forsman Franzén.

Hon konstaterar också att minskat matsvinn är en naturlig del av kommunens arbete med FN:s satsning Agenda 2030. Agenda 2030:s övergripande mål är nämligen att halvera matsvinnet i den offentliga verksamheten – idag ligger Marks kommun på 48 gram slängd mat per portion och kommunen ska i ett första steg ned till 35 gram.

- Det är ett beteende vi måste förändra och sådant tar tid. Därför har vi ett långsiktigt arbete och vi får ta det i steg, med olika delmål.

Kreativitet och lust

Här kommer skoltävlingen Rädda maten i Mark in som ett viktigt inslag. Vandringspriset, som specialtillverkats av kommunens Naturvårdslag, delas ut en gång per år.

- Vi vill verkligen uppmuntra och hålla ångan uppe,  Rädda maten är en del av vår vardag och inte en ”happening”.

Och ska man lyckas minska matsvinnet är kreativitet och lust avgörande.

- Ja, precis så är det. Vi har så duktig personal i alla våra skolkök i kommunen och alla löser uppgiften på sitt sätt. På Ängskolan testar man till exempel att servera maten på mindre tallrikar, det kan vara ett sätt.

Lärt sig vad barnen gillar

För Hyssnaskolan är det ett vinnande koncept att bland annat satsa extra på kommunikationen mellan kökspersonalen och barnen.

- Vi har ett gott samarbete med personalen i köket som är bra på att lyssna in synpunkter som kommer från lärare och elever. Personalen i köket jobbar med relationerna till eleverna och kan till exempel alla elevers namn på skolan. De är bra på att läsa av vad eleverna tycker om och anpassar smaker och portionsstorlekar efter det, vilket är superviktigt, säger skolans rektor Caroline Ahlberg.

Publicerad av: Marks kommun