I spåren av corona... Bedrägeriligor utnyttjar ökad internetanvändning

Senast uppdaterad den 30 juli 2020

Coronapandemin har verkligen ökat vårt internetanvändande och öppnat upp en helt ny värld för en äldre generation. Nu har de tagit ett rejält kliv ut i den digitala världen och sätter sina spår, ett beteende som är här för att stanna.

Internet inte bara guld och gröna skogar

Det finns nog ingen som inte någon gång fått ett mail med konstiga länkar. Och du behöver inte känna dig dum om du i ren panik råkat göra en felaktig handling. Däremot kan det kosta dig dyrt.

Genom vår historik på nätet lämnar vi spår, så kallade cookies eller kakor på svenska. Dessa använder sig illegala verksamheter för att fiska efter mer personliga uppgifter som resulterar kapade konton eller stulna pengar.

Bluffföretag använder sig av begreppen phishing och vishing eller som på svenska kallas för nätfiske samt samtalsfiske. De bokstavligen fiskar efter information som inte redan finns officiellt tillgängligt.

Tre tumregler att komma ihåg

  1. Klicka aldrig på länkar som uppmanar dig till att skriva in lösenord, kredituppgifter eller ens nämner att du skall få pengar tillbaka.
  2. Lyssna på din intention. För bra för att vara sant? Ja, såklart det är! Släng mailet eller lägg på luren!
  3. Lämna aldrig ut personuppgifter eller logga in på bankID till någon som ringer upp dig.

Inte bara på nätet

Blir du uppringd får du oftast prata med en väldigt trevlig person med mycket god övertalningsförmåga, så vet du med dig att du är lättövertalad lägg bara på luren. Ha som regel att aldrig köpa eller inleda något kontrakt över telefon.

Bluffföretagen utgör sig ofta att vara banker eller en offentlig verksamhet såsom skatteverket eller polisen. Ibland uppger de sig komma från postkodslotteriet eller någon annan lotteriverksamhet för att berätta att du vunnit pengar.

En bank eller myndighet däremot, ringer aldrig upp och frågar efter vare sig lösenord eller kort/kontonummer.

Email – ta det lugnt, det är aldrig bråttom!

När det gäller din inkorg är du faktiskt i kontroll men det är lätt att få panik och per automatik klicka på länken – igen så är dessa skickliga bedragare som vet precis hur hjärnan fungera i dessa situationer.

Fem saker att tänka på innan du klickar vidare:

  1. Kolla länken, har den ett http(s) i URLn – S:et indikerar att den lever upp till den nya säkerhetsstandard som gäller. Det finns också ett ”hänglås” till vänster innan adressen i adressfältet. Då är det en seriös och säker sida. Exempelvis www.mark.se
  2. Innehåller dålig grammatik eller stavfel – då kan det vara en direkt google översättning. Ingen seriös aktör skulle skriva på det viset. Då är risken stor att det är en utländsk bedrägeriliga.
  3. Ber om personliga uppgifter, vilka som helst – Inga myndigheter kräver att få dina uppgifter vare sig på mail, textmeddelanden eller telefon.
  4. Klicka på erbjudandet / länken för att bekräfta /se erbjudandet mm – Har du vunnit något måste du ju ha spelat också. Tänk igenom om detta erbjudande ens är möjligt.
  5. Ser länken konstig ut - innehåller den extra tecken och siffror före företagets namn är det också en indikation på att det är en falsk länk – här kommer du hamna på en hemsida som ser identisk ut till det företag som de låtsas vara.

Publicerad av: Marks kommun