Kommunen vidtar åtgärder emot brister i samverkan

Senast uppdaterad den 26 oktober 2021

Förvaltningschefen för Barn- och utbildningsförvaltningen i Mark kommer nu att förbättra samverkansklimatet, efter flera signaler om brister.

Bakgrunden är kritik och anmälningar från flera fackliga organisationer för brott emot samverkansavtalet och medbestämmandelagen (MBL). Kritiken handlar bland annat om att arbetsgivaren inte samverkat och informerat eller haft dialog inför förändringar vid omorganisation, tillsättning av chef och kompetenssatsningar. 

Anmälningarna har lett till förhandlingar där arbetsgivaren nu riskerar att få betala skadestånd för bristerna. 

Ber om ursäkt

Mari Sandell Molander, Barn- och utbildningsförvaltningens chef, beklagar det inträffade. 

– Det har riktats kritik emot mig som ansvarig chef och tyvärr finns det brister i hur jag hanterat samverkan.  Jag har inte gett tillräckligt med information, och förutsättningar som tid för dialog och möjligheter att påverka och vara delaktig har saknats. Det ber jag om ursäkt för.  

 Hon fortsätter: 

– Skolan står sedan tidigare inför stora utmaningar. Jag har ett tydligt uppdrag att utveckla och förbättra både måluppfyllelse och kvaliteten för eleverna, och även ge våra medarbetare bättre förutsättningar för att göra ett bra arbete. Vi behöver tillsammans utveckla vår samverkan för att kunna arbeta med alla våra frågor på ett bra sätt.

Mer tid till dialog

Mari Sandell Molander får nu stöd av kommunens personalenhet för att förbättra samverkansklimatet. Samtidigt har arbetsgivare och fackliga organisationer enats om att införa ytterligare samverkansforum närmare verksamheten för att förbättra samverkan mellan parterna.  

 – Vi är en stor förvaltning med mycket verksamhet. Att vi sätter in extra forum för samverkan är för att vi ska få mer tid och utrymme till alla frågor som vi behöver arbeta med. Vi behöver öka möjligheterna att bättre prata oss samman inför förändringar. En fungerande samverkan är en av nycklarna till det.   

Åtgärder för bättre samverkan 

Arbetet för att förbättra samverkansklimatet tar sin utgångspunkt i kommunens nya samverkansavtal och kan vara värdefullt för hela organisationen. Det är ett långsiktigt arbete i nära dialog med chefer, medarbetare och fackliga organisationer. Men redan på kort sikt krävs förbättringar. 

Samverkan syftar till att skapa dialog, delaktighet och inflytande, det är också faktorer som är viktiga för en god arbetsmiljö.  

Måste lösa utmaningarna tillsammans 

– Ska vi lösa utmaningarna med skolan måste vi göra det tillsammans, annars går det inte. Här har vi stor hjälp av samverkanssystemet. Jag drar lärdom av det som brustit och tar ansvar för att det ska bli bättre och fungera, säger Mari Sandell Molander. 

Publicerad av: Marks kommun