Kostnad för att ladda bilen vid kommunens stolpar efter nyår

Senast uppdaterad den 27 december 2022

Från och med 1/1 2023 kommer det att kosta 3kr/kWh att ladda bilen vid någon av kommunens sex stolpar.
– Alla kommunens offentliga stolpar blir betalstolpar. Lösningen är väldigt snarlik vanliga parkeringsappar som de flesta har i mobilen. Om detta kommer att skapa problem vid företagsladdning så får vi korrigera detta när det uppdagas vad problemet i så fall orsakas av, säger Dennis Nyqvist på Marks Energi.

Här har vi sammanställt några vanliga frågor och svar.

Hur betalar man?

Enklast är att gå in på Incharge hemsida. Var hittar jag laddstationer för min elbil? | Vattenfall InCharge Där finns information om hur man kan ladda ner en app i telefonen som kopplas till ett konto. För att betala så behöver man koppla ett kontokort till ovan nämnda app. Alla stolpar som ingår i Incharges system i Sverige kan hittas i appen. Där syns även priset/kWh dit man kommer och om/var det finns lediga uttag i närheten.

Kostar det även för kommunanställda, när de laddar sin privata bil?

Ja.

Men inte när de laddar tjänstebil?

Prissättningen gäller endast de offentliga laddarna. Det finns andra laddare som endast servar tjänstebilar, de berörs ej av detta.

Var finns laddstolparna?

Sex uttag finns vid kommunhuset varav två på väggen och fyra vid P-platserna.  Två uttag vid Gymnasiet. Två vid Kinna resecentrum och två vid Skrålabäckens långtids-P i Skene.

Finns det stolpar i kommunen som inte kommunen ansvarar för, på offentliga platser?

När det gäller alla offentliga stolpar i Kinna-Skeneområdet så kan man leta på till exempel ChargeFinder - Laddstationer för elbilar eller Incharge-appen.

I Kinna-Skene området finns det förutom kommunens egna fyra uttag vid Skene lasarett samt två vid Lidl i Skene. Även Skene Järn har uttag men dessa är inte av typ 2 utan är av typen Schuko (vanligt vägguttag för hemmabruk).

Det finns dock flera stolpar i området som inte syns i alla appar och där vissa är privata eller endast för gäster. Kinna GK, Örby Pizzeria och Två skyttlar är exempel på sådana.

Behöver man veta något mer?

Man får också ha i åtanke att alla kontakter är inte lika. Den vanligaste i Sverige är ”typ 2” med eller utan snabbladdningsfunktion. Alla våra stolpar är av typ 2. Men det finns många fler så bara för att man hittar en stolpe betyder inte att den alltid går att använda. Se följande sida Ladduttag till elbilar: Allt om olika laddkontakter | Laddningsbox.se.

Publicerad av: Marks kommun