Kostservice i Mark vinnare av stipendium

Senast uppdaterad den 5 juni 2017

Kostservice i Marks kommun är, tack vare satsningen på flervalsmodellen inom skolmåltiderna, en av vinnarna av Hjärta mjölks stipendium för att främja barnhälsa genom bra mat.

På mjölkens dag den 1 juni delades Hjärta mjölks stipendium ut till någon person eller verksamhet som arbetar med att främja barnhälsa genom bra mat. Totalt fick kom det in hela 58 ansökningar från hela landet. En jury bestående av bland annat dietister och barnläkare utsåg Kostservice i Marks kommun som en av två vinnare.

Flervalsmodellen är implementerat i tre av Marks kommuns skolor. Den innebär att det varje dag serveras tre rätter under olika kategorier tillsammans med ett dignande salladsbord, där en eller flera av rätterna tar hänsyn till de mest förekommande specialkosterna. Inga separata köer eller kantiner för dessa normalt förekommande födoämnesöverkänsligheter behövs och alla barn och ungdomar känner sig inkluderade i matgemenskapen. Resultat visar att antalet ätande har ökat och svinnet har minskat. Andelen specialkoster har minskat från 18 % till 1 %.

Juryns motivering: "Flervalsmodellen är ett nytt och kreativt sätt att sprida måltidsglädje genom att ge barnen större möjlighet att själva välja vad de lägger på tallriken."

LRF står bakom projektet Hjärta mjölk med målet att bland annat öka mjölkkonsumtionen.

Publicerad av: Marks kommun