Kulturskolan satsar på barnen

Senast uppdaterad den 16 mars 2022

Kulturskolan har en fin gammal tradition i Sverige och man har genom alla år haft ett nära och bra samarbete med skolan. Man erbjuder ett stort utbud av kurser där barn och unga får en chans att utforska och lära sig mer på djupet genom lektioner varje vecka enskilt och i grupp.
– Kulturskolan är väldigt viktig för många unga och jag tror att det är ett sätt för ungdomar att må bra, att få en paus i tillvaron och att hitta sitt eget uttrycksätt. Och inte minst är det ett bra sätt att skaffa kompisar och utvecklas, säger Emelie Olofsson som jobbar på kulturskolan som lärare och verksamhetsutvecklare. 

Välbesökta aktiviteter under sportlovet

Under sportlovet anordnades många välbesökta aktiviteter där unga kunde prova allt från yoga, cirkus och att skriva en egen låt till dans, teaterimprovisation och skaparverkstad med gips och i lera.  

– En del av aktiviteterna var så populära att de blev fullbokade och framöver hoppas jag att vi kan erbjuda ännu fler intressanta arrangemang, ler Emelie Olofsson. 

– Yoga visade sig vara mycket populärt under februarilovet och vi satsar därför på en kortkurs i yoga redan i vår. Vi kör kreativa spår där vi erbjuder möjlighet att genom drama, bild, form, keramik, sång och musik utforska och utveckla deltagarnas kreativa språk för olika grupper.

Kulturskolan satsar nu också på att bli tillgängliga för fler, bland annat i särskolan och genom riktade projekt mot sociokulturellt utsatta områden.

Får extra pengar för satsning på bästa barnkommun

– Vi ansökte och beviljades pengar inom ramen för Marks kommuns satsning om bästa barnkommun. Det innebär att vi kan driva massor av spännande projekt framöver. Bland annat fortsatt utveckling av kulturskolan inom särskolan, dans på förskolan, nya danskurser och ungdomsledd cirkus. 

Kostar det något?

– Nej, det är gratis för unga upp till och med högstadiet att vara med i kulturskolans aktiviteter. Men om man inte är skriven i kommunen eller är 16 år och äldre så kostar det en liten slant, men det är alltid subventionerat, avslutar Emelie Olofsson.

Läs gärna mer om kulturskolans verksamhet här: Kulturskolan 

Publicerad av: Marks kommun