Lättade covidrestriktioner från 29 september

Senast uppdaterad den 28 september 2021

Den 29 september påbörjas det näst sista steget i borttagandet av de restriktioner som funnits i samhället kopplat till coronapandemin.

Följande gäller, enligt Folkhälsomyndigheten, vars sida du kommer till om du klickar på den här länken:

Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19. Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19. Du bör därför, när det är möjligt:

  • hålla avstånd till andra människor, och
  • särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Var och en bör vara uppmärksam på symtom på covid-19. Om du misstänker att du har covid-19 bör du stanna hemma och undvika kontakter med andra människor. Alla som har symtom på covid-19 bör stanna hemma och testa sig.

Hur länge vuxna och barn bör stanna hemma om de har symtom på covid-19, eller är konstaterat sjuka i covid-19, förändras inte den 29 september 2021. Det gäller även förskolebarn med milda symtom. Om testet visar att du har covid-19 ska du stanna hemma minst sju dygn efter att du blev sjuk. De två sista dygnen ska du känna dig bra och inte ha feber. Sedan kan du gå tillbaka till arbetet, skolan eller annan verksamhet.

Det är fortsatt viktigt med smittspårning och förhållningsregler till personer i hushåll där någon har covid-19.

Detta är alltså det näst sista steget innan restriktionerna tas bort helt och hållet. När det sista steget inträffar är ännu inte klart, per krisinformation.se. Länk till den sidan på krisinformation.se utgör hela den här meningen.

Publicerad av: Marks kommun