Mark backar något i ranking av företagsklimat

Senast uppdaterad den 22 september 2021

Idag presenterade Svenskt Näringsliv kommunernas rankingresultat för år 2021. Marks kommun backar två rankingplaceringar och landar på rankingplats 233.

- Vi har höga mål för företagsklimatet i Marks kommun. Hela kommunens utveckling gynnas om företagen upplever att förutsättningarna är goda för att bedriva verksamhet i Mark. I somras hade näringslivsrådet ett extrainsatt sammanträde som handlade just om företagsklimatet. Vi kommer tillsammans med näringslivet arbeta ännu mer aktivt med avvikelser för att utveckla kommunens stöd och service gentemot företagen, säger kommunstyrelsens ordförande Jessica Rodén.

Om undersökningen

Varje år mäter Svenskt Näringsliv företags upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner genom en enkätundersökning. Marks kommuns resultat baseras på svar från 93 företag i kommunen. Enkäten gjordes i början av detta året.

Marks kommuns näringslivsråd, som består av ledamöter som representerar vårt lokala näringsliv, har i hög utsträckning bidragit till Marks kommuns näringslivsprogram. Rådets arbete har utvecklats genom att det nu finns arbetsgrupper kopplade till frågor som har stor betydelse för såväl näringsliv som för kommun. Ett av målen i näringslivsprogrammet är att Marks kommun ska rankas bland de 50 bästa kommunerna i Svenskt Näringslivs företagsklimatsundersökning år 2030. 

- Vi är helt och hållet inriktade på att fortsätta att prioritera och förbättra företagens upplevelser av Marks kommun ur ett näringslivsperspektiv. Vi planerar att genomföra SKR:s utbildning: Förenkla – helt enkelt, för att få ytterligare verktyg för att kunna öka servicegraden i kommunens myndighetsutövning gentemot företagen. Vi tror att de förbättringar som vi har gjort och planerar göra kommer att bära frukt på sikt, säger kommunstyrelsens vice ordförande Tomas Johansson.

Svenskt Näringslivs företagsklimatsundersökning är en av flera rikstäckande undersökningar på området. SKRs Insiktsmätning är en undersökning som mäter företagens upplevelse av servicegraden i myndighetsutövningen i faktiska ärenden.

Servicen har förbättrats

- När vi ser på resultatet av SKRs Insiktsundersökning, kan vi konstatera att Marks kommuns resultat förbättrats när det gäller service och myndighetsutövning gentemot våra företag. Vi behöver fortsätta att utveckla organisationens arbete och vi tror och hoppas att det arbetet kommer att avspeglas i kommande års rankingresultat, säger näringslivschef Malin Bexell.

20 oktober presenteras resultatet

Marks kommun har bjudit in Anton Oskarsson, näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv, till kommunstyrelsens sammanträde den 20 oktober för att presentera rankingresultatet för Marks kommun. Marks kommuns näringslivsråd har fått en inbjudan att lyssna på denna presentation.

Publicerad av: Marks kommun