Mark bjuder på kortfilmer 21/12

Senast uppdaterad den 12 december 2017

Kortfilmsdagen går av stapeln torsdagen den 21 december. Då bjuds det gratis julfika och nya, spännande kortfilmer på Kinna Konserthusbiograf.

Bakom arrangemanget står Marks kommun och Göteborg  Film Festival. 
Under dagen mellan klockan 10.30 och 13.30 visas sex kortfilmer, där besökarna kan komma och gå som de vill.
Filmerna som visas är ett urval av årets tävlande filmer från årets upplaga av Startsladden. Göteborg Film Festival är Sveriges största arena för svensk kortfilm och varje år premiärvisas drygt 50 nya kortfilmer under de elva festivaldagarna. De Startsladden-nominerade filmerna är några av festivalens mest populära med stort publiktryck. Visningarna är slutsålda varje år.

Filmprogram:


Push It 
I gymnastiksalen är Adam kung. När Hedda utmanar hans position får det inte den effekt hon förväntar sig. Träffsäkert och talande om vad som uppfattas och uppskattas och hur gruppen upprätthåller hierarkiska strukturer.
Regi: Julia Thelin är född 1991 och har en bakgrund som dansare. Hon gick filmlinjen på Fridhems folkhögskola och manusutbildningen på Broby Grafiska och examinerades 2015.

 

Stay Ups 
En medelålders kvinna ska återigen få nattligt besök av en yngre kille. Barnet är som vanligt i vägen. Joanna Rytel finkalibrerar sin drypande humor i en film om sexuell frustration under småbarnsåren.
Regi: Joanna Rytel är en konstnär som examinerades 2004 från Konstfack i Stockholm. Genom konsten tar hon sig an ämnen som kön, makt och identitet.

 

Studio 5 
Vad händer när livestudion inte är live på SVT? En dokumentär om TV-studion som en arbetsplats som sysslar med en daglig föreställning, en show där innehållet är nyhetshändelser från världen. Och vad blir det för väder?
Regi: Axel Danielson föddes 1976 i Vittskövle och 
Maximilien Van Aertryck 1989 i Paris. Sedan 2013 samarbetar de på Plattform Produktion i Göteborg. "Vår ambition är att bilderna vi producerar har ett kritiskt och humoristiskt förhållningssätt till de bilder som vi är omgivna av”.

 

Min börda 
Ett köpcentrum vid en stor motorväg utgör platsen för en apokalyptisk musikal. Formsäker animation till autotune-musik framförd av Klungan. Om befrielse genom den stora katastrofen.
Regi: Niki Lindroth von Bahr, född 1984, är animatör bosatt i Stockholm. Hennes filmer Simhall och Tord och Tord har visats på filmfestivaler runt om i världen. Tord och Tord var också nominerad till bästa kortfilm på Guldbaggegalan 2011.

 

Turkkiosken 
När Asal ifrågasätter sin kollegas ordval blir det dålig stämning på det kreativa innerstadskontoret. Med fantastisk känsla för de små uttrycken gestaltar Bahar Pars strukturell rasism i en provocerande vardaglig situation.
Regi: Bahar Pars är född i Shiraz, Iran, och är skådespelare och regissör. Hon guldbaggenominerades i kategorin Bästa kvinnliga biroll för insatsen i En man som heter Ove. Hennes första kortfilm Rinkebysvenska visades på festivalen 2015.

 

Speldosan 
Familjen är på solsemester i Danmark för att fira dotterns födelsedag. Dålig mat och en speldosas förtrollade toner lägger sordin på resan. Johannes Nyholm balanserar skickligt mellan humor och svärta och skapar sin egen skruvade genre.
Regi: Johannes Nyholm är konstnär och regissör baserad i Göteborg. Han driver eget produktionsbolag och har regisserat musikvideos, kortfilmer (Las Palmas, Dockpojken, Drömmar från skogen) och nyligen sin första långfilm, Jätten.

Publicerad av: Marks kommun