Mark i toppen i ny undersökning om utveckling

Senast uppdaterad den 30 juni 2021

Mark hamnar i toppen av Sveriges landsbygdskommuner i en färsk undersökning som mäter utvecklingen bland kommunerna.

Mark hamnar på fjärde plats av 158 kommuner i Byggmax Landsbygdsindex 2021. Undersökningen baseras på faktorer som sysselsättning, befolkningsutveckling, utbyggnad av fiberbredband, nystartade företag och användning av rotavdrag.

Fortsätter utvecklas trots pandemin

- Jätteroligt att vi får ett kvitto på allt det goda arbete som vi gör i Mark, säger kommunalrådet Jessica Rodén (S).

- Här ser vi att Mark är med i toppen i landet, och att vi också, trots pandemin, lyckas fortsätta med vårt utvecklingsarbete.

Basen är offentlig statistik om sysselsättning, inflyttning, utbyggnad av fiberbredband, antal nystartade företag och användning av rotavdrag – faktorer som är viktiga för landsbygdsutvecklingen.

Mark förbättrade sig

Förra året toppade Höganäs kommun landsbygdsindexet. I år är Tjörn i etta på listan. Marks fjärdeplats är 13 placeringar bättre än förra årets undersökning.

Rankingen omfattar de 158 kommuner som enligt Tillväxtverkets definition är landsbygdskommun eller tätort långt från storstad. Underlaget är inhämtat från offentlig statistik hos Tillväxtverket, SCB, Post- och telestyrelsen, Bolagsverket och Skatteverket. 

- Kategorierna i indexet säger alla något om hur utvecklingen ser ut i en kommun., säger Mattias Ankarberg, vd på Byggmax. 

Topp 10 Byggmax Landsbygdsindex 2021

1. Tjörn
2. Sotenäs
3. Mörbylånga
4. Höganäs
4. Mark
6. Öckerö
7. Orust
8. Båstad
9. Lekeberg
10. Tanum

Publicerad av: Marks kommun