Mark satsar på hållbart arbetsliv

Ronja Morales Nilsson, förhandlingschef, Marks kommun. Bild: Magnus Larsson

Foto: Ronja Morales Nilsson, förhandlingschef, Marks kommun. Bild: Magnus Larsson

Senast uppdaterad den 6 december 2022

Mark tar ett nytt steg emot modernt ledarskap och satsar på ett hållbart arbetsliv.
Nu införs hybridarbete som ett arbetssätt med möjligheten att arbeta flexibelt i vår kommun.

Under pandemin infördes distansarbete på allvar i Mark för att följa gällande restriktioner. Samtidigt kom tankarna på att utveckla arbetssättet permanent.

Resultatet är att nu införs hybridarbete tillsammans med det tidigare distansarbetet. Det finns skillnader mellan de två begreppen.

Hybridarbete innebär att medarbetarna har sin huvudsakliga arbetsplats i kommunens ordinarie lokaler, men kan arbeta från andra platser, exempelvis hemma, när verksamheten och arbetsuppgifterna tillåter.

Distansarbete innebär i stort att medarbetare har en särskild överenskommelse med arbetsgivaren om att ha huvudarbetsplatsen utanför arbetsgivarens lokaler.

Mark sticker ut

Gemensamt för dem är ett nytt flexibelt tänkande kring arbetsplatser. Och där sticker Mark ut bland kommuner genom att införa hybridarbete som permanent arbetssätt.

– Detta är ett ställningstagande för att vara en attraktiv arbetsgivare. Arbetslivet har förändrats, det ser inte ut som på 70-talet. Då måste vi hänga med och varför inte ligga i framkant, säger Ronja Morales Nilsson, förhandlingschef, som tagit fram lösningen.

– Vi vill leverera så bra service som möjligt till kommuninvånarna, det är vårt fokus. Och ju bättre vi mår på arbetet desto bättre gör vi ifrån oss för de vi är till för.

Bra för både arbetsgivare och medarbetare

Hon pekar på forskning som visar att flexibla lösningar både efterfrågas bland anställda och har ett värde för arbetsgivaren. Bättre produktivitet och effektivitet samtidigt som medarbetarna uppskattar flexibiliteten och en bättre balans mellan arbete och fritid.

– Arbetsgivaren blir definitivt mer attraktiv både för att behålla medarbetare och attrahera nya. Och kommunerna står inför en kompetensutmaning. Mark är litet utsatt på grund av sitt läge nära flera städer när det gäller att rekrytera rätt kompetens. Då är hybridarbete en del i att bli en modern arbetsplats.

Vill erbjuda ett hållbart arbetsliv

– Vi vill kunna erbjuda goda och moderna villkor för medarbetare för att de ska kunna ha ett hållbart arbetsliv.

Ronja Morales Nilsson har själv tidigare goda erfarenheter av hybridarbetare från jobbet som facklig ombudskvinna på Vision, med ett stort geografiskt arbetsområde.

– Det fungerade väldigt bra. Det var i många fall inte försvarbart att sitta flera timmar i bil för att vara med på ett möte som kanske varade en timma och kunde hanteras på distans.

Förtroende mellan chef och medarbetare

Men hybridarbete går också hand i hand med att tillitsbaserat ledarskap införs samtidigt, att det finns ett förtroende mellan chef och medarbetare.

– Ja, ledarskapet och även medarbetarens medledarskap måste utvecklas. För flera chefer är tillitsbaserat ledarskap en självklarhet, medan det kanske är nytt för andra. Det är också sagt från kommunledning och politiken att vi ska titta närmare på intentionerna med tillitsbaserad styrning och ledning och vad det kan innebära för oss. I grunden handlar det inte bara om att medarbetarna ska vara anställningsbara utan också att arbetsgivaren är omställningsbar och attraktiv.

Men alla i kommunen har inte möjlighet att arbeta flexibelt?

– Vissa kan göra det i mer, andra i mindre utsträckning. Men det beror också litet på hur vi väljer att se det. Givetvis måste några vara på plats på jobbet, men det finns även administrativa uppgifter som kan utföras på andra platser. Därför är det viktigt att en arbetsgrupp funderar på vad hybridarbete betyder för dem och hur gruppen kan lösa det tillsammans.

Du bor själv i Göteborg. Hur hade det påverkat dig om du inte kunnat arbeta flexibelt i Mark?

– Tack vare bland annat förutsättningarna att arbeta flexibelt och på distans tackade jag ja till just detta jobb.

Publicerad av: Marks kommun