Mark utvald till filmfestivalkommun

Gunvor Alexandersson och Carola Melo i Kinna Konserthusbiograf. Bild: Magnus Larsson

Foto: Gunvor Alexandersson och Carola Melo i Kinna Konserthusbiograf. Bild: Magnus Larsson

Senast uppdaterad den 21 december 2017

2018 blir något av ett filmår i Mark. Kommunen är utvald för samarbete med Göteborgs Filmfestival. Det kommer att märkas i biosalongerna i såväl Kinna som Skene.

- Det tycker vi är mycket roligt och hedrande. Vi fick inbjudan för att Mark har ett gott rykte i kultursammanhang. Vi jobbar aktivt med olika kulturprogram, inte minst film, och är vana vid att samarbeta med andra i regionen, berättar Gunvor Alexandersson, enhetschef på Kultur- och fritidsförvaltningen.
Förutom Mark tillhör Härryda, Skövde och Uddevalla de utvalda filmfestivalkommunerna. De fyra representerar de olika kommunalförbunden i Västra Götaland.

Olika åldrar och smaker

Det innebär att det kommer visas en hel del film i Kinna Konserthus samt Kulturhuset Skene (Folkets Hus) för olika åldrar och smaker under 2018.
Starten för samarbetet skedde redan i samband med Kortfilmsdagen före jul.
Men det är nästa år programmet tar fart på allvar.
Premiären av Göteborgs Filmfestival den 26 januari direktsänds live i Skene, med allt från mingel, invigningstal, film samt möjlighet att möta arrangörerna efter filmen.
Sedan följer ett flertal filmvisningar i Kinna och Skene under året, i samarbete med Marks Filmstudio och Skene Folkets husförening.

Inspirera

- Framförallt är det roligt att få hit ett utbud från Göteborgs Filmfestival att bjuda Markborna på. Sedan vill vi inspirera till mer filmbesök, att skapa egna filmer – helt enkelt ett sätt att göra filmkartan större i Mark.
Parallellt deltar Mark även i Lilla Filmfestivalen, med Lördagsgodisbio och Filmworkshop bland annat.
- Det bästa är att detta bara är början på något stort. 2018 är även Ingemar Bergmans år som ska uppmärksammas och vi kommer ha filmvisningar för olika målgrupper under hela året, berättar Carola Melo, utvecklingsledare.

 

Program Filmfestivalen

Fredag 26 januari kl 16.30 Marks Filmstudio i Skene Folkets Hus – Invigning av Göteborgs Filmfestival
Direktsändning från invigningen med mingel, inledningstal och visning av festivalens premiärfilm. Efteråt har besökarna möjlighet att samtala live med arrangörerna av filmfestivalen.


Tisdag 30 januari kl 19.00, Marks Filmstudio, Skene Folket Hus - Film
En bra vecka för demokratin
En bra vecka för demokratin är en skarp och humoristisk skildring av vårt största politiska evenemang: Almedalsveckan. Filmen vänder blicken mot kulisserna snarare än scenen, mot åhörarna snarare än talarna, mot engagemanget på gatan, nervositeten i förberedelserna och mot det massiva medieuppbådet. Målet är att möjliggöra en reflektion kring hur politiska händelser skildras och hur bilderna vi nås av påverkar vår förståelse av hur politik går till, hur beslut fattas och makt utövas.

 

Onsdag 31 januari kl 19:00 i Kinna Konserthus
I kill giants 104 min
Anders Walter
När det verkliga livet blir för tungt för tonåriga outsidern Barbara flyr hon till fantasin och det uppdrag hon är besatt av: att döda jättarna som hotar världen.}
Barbara bor med sina bröder och sin storasyster, som ensam har ansvaret för familjen. Hon är en udda ensamvarg, blir retad i skolan och spenderar sin mesta tid strövandes på den vilda stranden eller i den hemlighetsfulla skogen, där hon gillrar fällor för, och fixar skydd mot, de jättar som hotar den värld hon känner. När en nyinflyttad flicka och en skolpsykolog närmar sig henne börjar de bägge världarna rämna och hon tvingas ta itu också med de verkliga demonerna. [I Kill Giants], som bygger på en serieroman, är en känslomässigt stark och storslagen coming of age-historia om hur det är att växa upp och förlora någon, om självkänsla, vänskap och tillit.

 

Torsdag 1 februari kl 19, Skene Folkets Hus – Kortfilmer
2018 års kortfilmer som ingår i filmfestivalens evenemang Startsladden visas.

 

Fredag 2 februari kl 15:00 i Kinna Konserthus - Film
Fredagsbio: Maj Doris 73 min
Jon Blåhed
Det här är dokumentären om den 75-åriga samiska konstnären, renägaren och livskonstnären Maj Doris Rimpi. I 20 år var hon borta från rampljuset. Nu är hon tillbaka och mer aktuell än någonsin, både med utställningar och som skådespelerska i ett flertal filmer, inte minst i rollen som Elle Marja/Christina i Amanda Kernells Sameblod. I den här dokumentären får vi följa Maj Doris under vintern 2016-2017 när hon försöker kombinera sitt vardagsliv med alla andra uppdrag. Hur ska hon hinna med allt och kommer hon orka hålla på så här?

 

8 mars kl 9.00 i Kinna Konserthus - Frukostbio
Frukostbio arrangeras i samband med Internationella Kvinnodagen med film från filmfestivalen.

 

Program Lilla Filmfestivalen:

27/1 kl 11.00 – 13.00
Lördagsgodis, Skene Folkets Husförening - Film med gör-din-egen-affisch-workshop
Filmskapare i fokus: Ylva-Li och Lennart Gustavsson
46 min
Årets filmskapare i fokus har jobbat med animerad film för barn sedan början av 1980-talet. De har blivit hyllade både utomlands och på hemmaplan för sina fantastiska filmer om bland annat Bulten, Binke och Ville och Vilda kanin. I detta härliga kortfilmspaket för de minsta gör vi en djupdykning i deras färgsprakande och fantasifulla filmarkiv. Vi får bland annat lära känna en slö krokodil, ett par fnittriga och lite egocentriska giraffer och en överviktig hund. Välkommen in till Ylva-Li och Lennart Gustavssons magiska värld!

 

Lördag 12 maj vid Kinna Konserthusbiograf
Väverskans dag prova-på-att filma-workshop kl 10.30 – 13.30

Publicerad av: Marks kommun