Marks kommun firar Offentliga måltidens dag

Senast uppdaterad den 15 oktober 2020

Varje dag serveras cirka 7000 lunchportioner inom vård, skola och omsorg i Marks kommun. För att uppmärksamma detta är kommunen med och firar Offentliga måltidens dag.

Idag firas den Offentliga måltidens dag över hela Sverige. På den offentliga matmenyn i Mark bjuds det ost- och potatissoppa med örtstekta champinjoner och mjukt bröd med färskost, desserten blir äpple eller blåbärspaj med vaniljsås – och allting är komponerat utifrån lokala råvaror.

Lokala leverantörer

Kommunens lokala leverantörer denna dag är Haga gårdsmjölk, Kronogårdens mejeri, Hulatorps champinjoner, Östragärde gård, Strömmared fruktodling och Algutstorps potatis. 
Dessutom är Markpolitiker inbjudna att besöka skolor för att provsmaka maten samt samtala kring kost och måltidernas betydelse. Samtidigt kommer lokala matproducenter att finnas på plats i några skolmatsalar, för att sprida information och visa upp råvaror.

- Vi vill visa upp vår verksamhet och hur vi arbetar med måltiderna här i Mark. Vi har ett långsiktigt arbete med fokus på hållbara inköp av livsmedel. Med hållbara inköp avser vi vilken påverkan livsmedelsproduktionen har på klimat, miljö, djurskydd och biologiskt mångfald. Även sociala och arbetsrättsliga villkor för de som producerar maten, och ekonomisk hållbarhet, är viktiga aspekter. Närproducerat är en del av detta arbete och allt färskt kött- och chark från nöt och gris är lokalproducerat. Dessutom har vi en skrivning i vårt livsmedelavtal som möjliggör inköp av lokala råvaror vid enstaka tillfällen. Detta är vi väldigt glada och stolta över, säger Anneli Jonesund, enhetschef på kost- och städ i Marks kommun.

Stor potential i den offentliga måltiden

Och det finns ännu mer potential i arbetet med den offentliga måltiden. Det menar Katarina Valeria Petersson, verksamhetschef på kost-och städ.
- Den offentliga måltiden är komplex, särskilt den fria skolmåltiden för våra barn och ungdomar, och skiljer sig en hel del från den privata måltiden. Målsättningen för offentlig måltid är idag att bidra till hållbara och hälsosammare matvanor. Vi måste ta hänsyn till lagkrav och riktlinjer som har direkt påverkan på vår meny. De förväntningar som finns stämmer då inte alltid överens med vad som serveras. Till skillnad från privata måltiden där man som betalande gäst i första hand äter för att avnjuta en måltid i en restaurang där kocken har totalt frihet att välja sina livsmedelsinköp och noll krav på t ex näringssammansättning. Samma sak gäller i det egna hushållet. Här står den offentliga måltiden med flertalet utmaningar som till exempel hur skolmåltiden kan integreras i den pedagogiska verksamheten, säger hon.


 

Publicerad av: Marks kommun