Marks kranvatten i Sverigetopp - igen

Senast uppdaterad den 21 oktober 2020

Marks kommun har gått till riksfinal i tävlingen om Sveriges godaste kranvatten. Den 18 november faller avgörandet.
- Det är väldigt roligt att vi nu, återigen, får en fin kvalitetsstämpel på vårt kranvatten. Vi arbetar långsiktigt med att säkerställa både vattenkvalitet och tillgång till vatten för dagens och framtida generationer Markbor, säger Marja-Leena Uitto Adolfsson, förvaltningschef på teknik- och serviceförvaltningen.

”Ett friskt och välbalanserat vatten, ett finfint måltidsvatten” - det goda omdömet fick Marks kommuns bidrag när kommunen tillsammans med Ulricehamn den 15 oktober vann regionfinalen i Mölndal i tävlingen Sveriges godaste kranvatten. Härnäst väntar nu en avgörande riksfinal där 20 kommuner deltar den 18 november i Stockholm.

Marks kommuns vinnande vattenprov i regionfinalen togs från centrala Kinna i Kinnaström och är ett grundvatten från vattenverket i Fritsla. 

Markborna gillar sitt vatten

Kranvattentävlingen genomförs var femte år och även förra gången gick Marks kommun vidare till riksfinalen. I år har kommunen den uttalade målsättningen att hamna på placering topp tre, vilket skulle innebära titeln godaste vattnet i Sverige alternativt i Götaland.  Och resultatet i årets kranvattentävling understryker det som Markborna redan har vetat om – 2019, i en enkät från SKR, uppgav nämligen 94 procent av Markborna att man var positivt inställda till kranvattnets kvalitet.

 

Fakta: Kranvattentävlingen

Det är Svenskt Vatten, branschorganisationen för landets viktigaste livsmedelsproducenter, miljövårdsföretag och VA-organisationerna, som står bakom tävlingen. Målet är att utse Sveriges godaste kranvatten och syftet är att lyfta Sveriges vatten och de utmaningar landets producenter står inför. Den segrande kommunen vinner, utöver ära och berömmelse, en PR-kampanj till ett annonsvärde om 250 000 kronor för att lyfta vattnet och vattenfrågorna.

I år deltar 100 kommuner.

En kunnig jury med sommelierer och vinkännare smakar och bedömer kranvattnet i ett flertal regionfinaler runt om i landet. Från regionfinalerna kvalificerar sig 20 kommuner till den stora riksfinalen där Sveriges godaste kranvatten utses. Under tävlingen utses även det godaste kranvattnet i Götaland, Svealand och Norrland.

Publicerad av: Marks kommun